Novinari: Dačiću osmijeh ne silazi s lica; Nikolić: UN potvrdio da su Hrvati počinili zločine nad Srbima

Foto: Hina

HRT-OV dopisnik iz Beograda kazao je kako je čuo od novinara koji su bili u srpskoj Vladi da ministru vanjskih poslova "osmijeh ne silazi s lica".

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić obratio se javnosti u 13.15 sati te kazao kako su presudom pravne instance UN-a potvrdile da su hrvatske snage počinile masovne zločine nad Srbima u Hrvatskoj. "Unatoč nepravdi načinjen je ohrabrujući korak. Iskreno se nadam da će u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi Hrvatska i Srbija u dobroj vjeri zajedno rješavale sve ono što sputava da našu regiju uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta", rekao je.

Dodao je kako je presuda značajna za Srbiju jer je preokrenula ustaljene stereotipe međunarodne zajednice o događajima na prostoru bivše SFRJ te da je sud ustvrdio da Hrvatska nije uspjela dokazati genocidne namjere srpske strane.

 "Presuda Međunarodnog suda pravde nije ispunila naša očekivanja, posebno u dijelu koji se odnosi na odgovornost Hrvatske", rekao je Nikolić novinarima, čitajući zajedničko stajalište i u ime premijera Aleksandra Vučića te predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, s kojima je zajedno gledao izravan prijenos iz sjedišta ICJ-a u Den Haagu.

Po Nikolićevoj ocjeni, iako protutužba Srbije nije usvojena "ICJ je utvrdio da su vlasti Republike Hrvatske bile svjesne da će vojna akcija 'Oluja' dovesti do protjerivanja civilnog stanovništva".

Veliko značenje za Srbiju

"Na ovaj način i od najviše pravne institucije UN potvrđeno je da su hrvatske snage počinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj", ustvrdio je srbijanski predsjednik.

Nikolić je naveo da je Srbija, kao članica UN i država s višestoljetnom tradicijom pravnog uređenja obvezna poštovati odluke ICJ-a.

Podsjetivši da je Srbija bila za povlačenje tužbi, Nikolić je ocijenio kako za to nije bilo volje i snage u Zagrebu. Istaknuo je da presuda ima veliko značenje za Srbiju i srpski narod jer je preokrenula ustaljene stereotipe međunarodne zajednice o događajima na prostoru bivše SFRJ od 1991. do 1995. godine.


"Iskreno se nadam da će u vremenu pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi Srbija i Hrvatska u dobroj vjeri zajedno rješavale sve ono što sputava da našu regiju uvedemo u razdoblje trajnog mira i prosperiteta”, rekao je Nikolić nakon sastanka s Vučićem i Dodikom.

Za Dodika Srbi i dalje najveće žrtve, no poziva da se "krene dalje"

Odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ) predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku poslužila je u utorak kao povod za tvrdnju kako su Srbi bili najveće žrtve ratova vođenih na području bivše Jugoslavije kao i da u argumentiranju ponovno posegne za zbivanjima iz Drugog svjetskog rata.

"A da ne govorimo o činjenici vezanoj za Drugi svjetski rat i nikada presuđenog, nikada vođenog postupka u vezi sa logorom Jasenovac, gdje je pobijen ogroman broj Srba i gdje su gotovo čitavi prostori ispražnjeni i u današnjoj Republici Srpskoj i u Hrvatskoj, kako bi se pobio jedan narod", kazao je Dodik u Beogradu.

Komentirajući presudu, rekao je kako će vlasti u RS-u poštivati odluku Suda, ali i da ostaje osjećaj nepravde prema Srbima, prenosi Media Servis.

Dodik se nada kako će presuda biti poticaj boljoj suradnji dvaju naroda, a poziva Hrvatsku da proglasi amnestiju za pojedinačne postupke koji se vode protiv Srba.

Dodik je pozvao Hrvatsku da amnestira sve Srbe protiv kojih se vode sudski postupci zbog ratnih zločina ustvrdivši kako bi bo bio najbolji dokaz da je pravilno shvaćeno značenje presude ICJ-a.


"Ovo je jedan novi trenutak u kojemu svi morao krenuti dalje, svi ćemo ostati u svojim istinama, sa svojim osjećajima i naravno na neki ćemo način ostati na istim pozicijama kao i prije tužbe", zaključio je Dodik.

Paviću "vraćena nada u pravosuđe"

Njegov najbliži saveznik u vlasti u RS Marko Pavić, predsjednik stranke Demokratski narodni savez (DNS), izjavio je kako je odluka ICJ-a o odbacivanju tužbe Hrvatske protiv Srbije bila logična i očekivana, a ujedno Srbima "vraća nadu u pravosuđe".

"Smatram da je krajnje vrijeme da se razvijaju dobrosusjedski i međunacionalni odnosi i da se pusti sudovima da rade svoj posao, a da se težište baci na gospodarstvo i druge oblike suradnje među narodima i državama", kazao je Pavić lokalnim medijima.

Srbijanski ministar pravosuđa: Nemamo razloga biti nezadovoljni

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković, koji je u utorak nazočio izricanju presude u Den Haagu, ocijenio je odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom su odbačene uzajamne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid "očekivanom", istaknuvši kako Srbija nema razloga biti nezadovoljna.

"Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja", izjavio je nakon čitanja sudske odluke Selaković za srbijansku agenciju Beta iz Den Haaga.


Po njegovom tumačenju "sud je opovrgnuo jednu tvrdnju Hrvatske, a to je da su krajiški Srbi napustili Hrvatsku na poziv srpskih vlasti".

"Odlazak Srba iz Hrvatske posljedica je vojne akcije, što je sud potvrdio i zbog toga smo zadovoljni. Vojna akcija 'Oluja' bila je usmjerena na odlazak krajiških Srba s njihova teritorija. Sud je pozvao obje strane na međusobnu pomoć i suradnju", kazao je srbijanski ministar pravosuđa.

On smatra da je rezultat odluke suda, po protutužbi Srbije, da Hrvatska krajiške Srbe koji su njeni državljani počne tretirati kao nestale osobe.

"Sud jest utvrdio da su i pripadnici JNA i pripadnici hrvatske vojske počinili zločine", istaknuo je Selaković dodavši da se, potkrepljući tvrdnju o zločinima pripadnika JNA sud pozivao i na presude Haaškog tribunala (ICTY), dok su za drugu tvrdnju te presude izostale, ali je sud čvrsto ostao pri stajalištu da je zločina bilo.

Selaković je naveo da će Srbija ostati maksimalno posvećena suradnji, stabilnosti i miru u regiji te procesuiranju ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavije, ma tko bili počinitelji i žrtve.

"Ono što krajiški Srbi na prvom mjestu očekuju jest da vide sudski epilog zločina koji su vršeni nad njihovim sunarodnjacima, članovima obitelji, sugrađanima i susjedima", rekao je Selaković.

"Odbačene obje tužbe", "Tužbe Hrvatske i Srbije odbačene u cijelosti", "Hrvatska nije dokazala da se dogodio zločin genocida", "Sud u Haagu odbacio hrvatsku tužbu i srpsku protutužbu za genocid", "Uživo, dan odluke: I hrvatska i srpska tužba odbačene u cijelosti", prvi su naslovi kojima su elektronički mediji i internetska izdanja beogradskog tiska objavili odluke sudskog vijeća ICJ-a.

Pročitajte više