Novo iživljavanje IS-a u drevnoj Palmiri: Bila je to eksplozija koju bi i gluhi čuli

Foto: FAH

DREVNA Palmira ponovo se našla na meti IS-a, a ovoga puta su militanti uništili dio najvrednijeg dijela vrijednog arheološkog nalazišta, oko 2000 godina star hram Bel.

Aktivisti i svjedoci tvrde da je to područje potresla snažna detonacija koja se osjetila kilometrima daleko.

"Bila je to eksplozija koju bi i gluhi čuli. Sve je razoreno, cigle i stupovi su posvuda razbacani", rekao je jedan mještanin za AP, prenosi BBC.

U nedjelju je IS postavio eksploziv unutar hrama Bel, uništivši djelomično zdanje, potvrdio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Koristili posude i bačve s eksplozivom

 Muhamed Hasan al-Homsi, aktivist iz Palmire, također je ustvrdio da je došlo do djelimična razaranja hrama. "Koristili su posude i bačve ispunjene eksplozivom, unaprijed pripremljene", koje su uništile unutrašnjost hrama, rekao je on.

 Glavni direktor za starine u sirijskim muzejima Mamun Abdelkarim izjavio je, međutim, da nije u mogućnosti potvrditi to razaranje.

 "Glasine o takvim ruševinama stalno kolaju i treba biti oprezan s tim tipom informacija", rekao je sirijski dužnosnik koji je i sam objavio uništavanje hrama Baalšamin.

Stradala jedna od najočuvanijih građevina

Riječ je o hramu koji je spadao u najočuvanije građevine toga vrijednog arheološkog nalazišta, kojeg je IS zauzeo u svibnju. Od tada iz Palmire redovno stižu informacije o sustavnom uništavanju, dobrim dijelom i od samih militanata koji se putem interneta hvale svojim nedjelima.

Drevna Palmira je pod UNESCO-vom zaštitom, a osim za uništavanje spomenika, IS ju je koristio i kao kulisu za brutalna smaknuća. Prije sukoba u Siriji, Palmiru je godišnje obilazilo više od 150 tisuća turista.

Pročitajte više