Novo zaoštravanje na relaciji Berlin - Zagreb: Sprema se uhidbeni nalog za Zvonimira Rilovića!

Foto: zagorje.com

GINEKOLOG Zvonimir Rilović, vlasnik propale TT banke, svojedobno kamen spoticanja hrvatske i njemačke diplomacije, ponovno bi mogao doći u središte zanimanja Berlina i Zagreba.

Naime, Riloviću je ovaj tjedan u Splitu trebalo početi suđenje za gospodarske malverzacije i štetu od 7,5 milijuna kuna u TT banci. Sutkinja Ivona Rupić ništa nije, međutim, mogla napraviti jer su Z. Rilović te ostali optuženici, supruga Vjera i kćer Rita Schmidt u Njemačkoj nedostupni hrvatskim tijelima progona.

Tužilaštvo je predložilo raspisivanje europskog uhidbenog naloga, no veliko je pitanje hoće li to što pomoći, jer Rilovići imaju njemačko državljanstvo.

Merkel i Sanader malo gledali Brazil i Hrvatsku, a malo pričali o Riloviću

Der Spiegel je vrlo detaljno pratio slučaj Z. Rilovića koji je koncem 2004. godine uhićen na Tenerifima po Interpolovoj tjeralici zbog optužbe za fiktivnu dokapitalizaciju splitske mljekare Mils. Ako je vjerovati njemačkom tjedniku, njihova diplomacija vrlo se ozbiljno angažirala u oslobađanju Zvonimira Rilovića. Slučaj su čak navodno raspredali i bivši premijer Ivo Sanader i njemačka kancelarka Angela Merkel prateći u lipnju 2006. godine na berlinskom Olympiastadionu susret Brazila i Hrvatske.

Umjesto otplate kredita, banci uvalili bezvrijedne dionice

Der Spiegel navodi vrlo intenzivne diplomatske kontakte na relaciji Berlin - Zagreb, kao i to da hrvatske vlasti nisu htjele popustiti njemačkim zahtjevima. Ipak, nakon što je u prosincu 2006. godine Rilović nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, pušten je iz pritvora te je istog dana uhvatio let za Njemačku. Presuda je potvrđena 2011. godine, no već iduće godine dignuta je još jedna optužnica za štetu u TT banci.

Može se slobodno reći da je u pitanju obiteljska stvar. Naime, Rilovića i suprugu kao članove Nadzornog odbora banke te kćer Ritu kao v. d. predsjednice Uprave terete da su u zamjenu za neotplaćene kredite nekih članova obitelji, 1999. godine banci uvalili dionice HT Šolta iz Nečujma, i to po nerealnoj vrijednosti.

Zbog Rilovića nam bio stopiran ulazak u EU?

Pritvor je Rilovićima određen još tijekom istrage, ali očito prekasno. Koliko god bilo bizarno, Der Spiegel je slučaj Z. Rilovića svojedobno pretvorio u prvorazredni diplomatski skandal, a te 2006. godine ozbiljno se špekuliralo da bi to mogla biti jedna od prepreka ulasku Hrvatske u EU.

Teško da će Nijemci biti išta bolje raspoloženi ako im jednog dana stigne europski uhidbeni nalog za Riloviće. Z. Rilović ima 78 godina, supruga tek tri godine manje i vjerojatno nisu najboljeg zdravlja. Osim toga, tu je i problem s izručenjem bivšeg šefa Udbe Josipa Perkovića, kojeg Nijemci već niz godina bezuspješno traže zbog ubojstva Stjepana Đurekovića. Za njega europski uhidbeni nalog ne važi, kakva je šansa da će Nijemci prihvatiti ovaj za Rilovića ako i kada bude izdat?  

Neočekivani adut za Milanovića: Dat ćemo vam Perkovića, ako vi nama date Rilovića

Možda bi Milanović sada mogao predložiti Merkel trampu. Mi vama Perkovića, ako nam date Rilovića. To je najbolja šansa da se izručenja stopiraju. Bit će svakako zanimljivo pratiti razvoj događaja.

Da stvar uopće nije bezazlena, možda najbolje potvrđuje zaključak Rite Schmidt, kćeri Z. Rilovića, koja je 2010. godine u Splitu optužena i za sklapanje štetnog ugovora od 1,1 milijuna kuna.

"Da nije bilo njemačke diplomacije, moj otac bi vjerojatno i dalje bio u hrvatskom zatvoru", kazala je Schmidt Der Spiegelu 2007. godine.

 

 

Pročitajte više