Nuklearna opasnost na Bliskom istoku: Saudijska Arabija kupuje atomsku bombu?



UKOLIKO Iran uspješno testira atomsku bombu, Saudijska Arabija će odmah reagirati kupnjom vlastitog nuklearnog naoružanja, prenosi britanski Times citirajući aonimni saudijski izvor. Saudijska Arabija planira kupiti već gotove nuklearne glave, ali ujedno započeti i svoj nuklearni program.

Pretpostavka je da bi Saudijci atomske bombe mogli kupiti od Pakistana. Zapadni dužnosnici misle da postoji tajni dogovor između te dvije zemlje da se kupoprodaja obavi ukoliko se situacija u Perzijskom zaljevu pogorša.

Pakistan i Saudijska Arabija zanijekali su postojanje takvog dogovora, prenosi World News.

Iran, u kojem je dominantna šijitska struja Islama, i Saudijska Arabija, u kojoj je glavna islamska struja sunitska, najveći su rivali regije.

Timesov izvor je anonimni viši dužnosnik Saudijske Arabije koji je izjavio da "trenutno ne postoji plan za razvijanje nuklearnog programa, no to se može promijeniti ukoliko se Iran nuklearno naoruža. Potpuno je neprihvatljivo da Iran ima nuklearno naoružanje a Saudijska Arabija ne".

Mohammed Naeem Khan, pakistanski veleposlanik u Saudijskoj Arabiji izjavio je da svaki "Pakistanac sigurnost Saudijske Arabije doživljava kao vlastitu". Neem je također kazao da saudijsko vodstvo Pakistan i Saudijsku Arabiju smatra jednom zemljom.

Bivši saudijski veleposlanik u SAD-u, Prince Turki al-Faisal, izjavio je da će ukoliko se na Bliskom istoku ne napravi zona slobodna od oružja za masovno uništenje, "nužno doći do uturke u nuklearnom naoružanju, što nikome neće donijeti ništa dobro".

Pročitajte više