OESS: Neprihvatljivo je da u nekim dijelovima Ukrajine oružje još ne miruje

Foto: FAH

PARLAMENTARNA skupština Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (PS OESS) oštro je osudila danas na zimskom zasjedanju u Beču kršenje primirja u istočnoj Ukrajini te pozvala sve strane da počnu provoditi mirovni sporazum postignut u Minsku.

"Neprihvatljivo je da u nekim dijelovima istočne Ukrajine oružje ni danas ne miruje", rekao je predsjednik PA OESS-a Ilkka Kanerva. Dodao je da je stanje u Ukrajini vrlo napeto te da je europska sigurnost u opasnosti.

"Moramo uložiti još veće napore kako bi se Minsk proveo", rekao je.

Parlamentarci iz 56 zemalja članica OESS-a oštro su osudili kršenje primirja i zatražili provedbu sporazuma kako bi se spriječila daljnja humanitarna katastrofa. U ukrajinskom sukobi poginulo je više od 5.500 osoba, a oko 1,5 milijun je izbjegao.

Na sastanku je naglašeno da Europa ne može prihvatiti aneksiju Krima koju je prošle godine napravila Rusija. U raspravi o krizi u i oko Ukrajine parlametarci su naglasili važnost OESS-ovih misija u istočnoj Ukrajini, koje kako je rečeno, rade u vrlo teškim uvjetima i često nemaju pristup pojedinim područjima.

Matušić: Hrvatska podupire suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine

Član izaslanstva Hrvatskog sabora pri PS OESS-a Frano Matušić ocijenio je raspravu o Ukrajini vrlo otvorenom i poticajnom za daljnje korake OESS-a u istočnoj Ukrajini.

"Hrvatska podupire suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i provedbu mirovnog sporazuma iz Minska", izjavio je Matušić.

Prosvjed pred dvorcem

Pred ulazom u bečki dvorac Hofburg u kojem je održan sastanak 50-tak Ukrajinaca je prosvjedovalo protiv ruske agresije na Ukrajinu noseći transparente na kojima je pisalo "Zaustavite rusku agresiju u Ukrajini", "Zaustavite Putina".

Pročitajte više