ORaH: U Europi ćemo se boriti za hrvatske građane

Foto: Hina

"PREZADOVOLJNI smo s ovim rezultatom. Mi smo stranka koja postoji tek šest mjeseci i mislim da je ovo senzacionalan rezultat", rekla je Mirela Holy za Novu TV i zahvalila svim biračima ORaH-a.  "Mislim da u Europskom parlamentu možemo jako pomoći hrvatskim građanima s obzirom na politiku koju vodimo", kaže Holy, te poručuje da će se boriti protiv privatizacije vodnih resursa i ograničavanja autohtonog sjemena.

U Europski parlament će Holy poslati Davora Škrleca, koji je bio drugi na listi ORaH-a.

Na veliki uspjeh ORaH-a u svom govoru posebno se osvrnuo Zoran Milanović. "Čestitam Mireli Holy jer je dobila deset posto glasova bez ikakve stranačke infrastrukture. To je vrlo teško, zapravo nemoguće i ne znam kako joj je to uspjelo", rekao je Milanović.

Škrlec: Hrvatska prva od tranzicijskih zemalja šalje svog EU parlamentarca u grupaciju Zelenih

Budući ORaH-ov europarlamentarac Davor Škrlec istaknuo je večeras da je ORaH-ovo osvajanje jednog mandata u EU parlamentu veliki uspjeh jer time Hrvatska od svih tranzicijskih zemalja članica EU postaje prva koja šalje svog europarlamentarca u grupaciju Europskih zelenih.

Škrlec, redoviti profesor na zagrebačkom fakultetu Elektrotehnike i računarstva i potpredsjednik ORaH-a, novinarima je rekao da taj rezultat pokazuje vjerodostojnost političkog rada prvenstveno predsjednice ORaH-a Mirele Holy, koja je najzaslužnija za uspjeh na izborima.

"U Europskom parlamentu trudit ću se osvijetliti obraz ORaH-a, Hrvatske i Europske stranke zelenih", poručio je Škrlec.

U EU parlamentu će se zalagati za provedbu "Zelenog novog dogovora", kao zajedničke politike Europske stranke zelenih, odnosno politike koja na temelju održivog razvoja otvara nova i kvalitetnija radna mjesta.


Riječ je o smanjenju ovisnosti o uvozu fosilnih goriva kroz dekarbonizaciju privrede, održivoj poljoprivredi, turizmu i ribarstvu, većoj primjeni obnovljivih izvora energije, što zahtjeva promjenu postojećeg ekonomskog modela i društvenih odnosa.

Škrlec je bio pomoćnik Mirele Holy dok je ona bila ministrica zaštite okoliša i prirode. Ubrzo nakon što je Holy otišla s ministarske dužnosti, otišao je i Škrlec s dužnosti njezina pomoćnika, a oboje su prije osnivanja ORaH-a bili u SDP-u.

"Luda sreća" zbog mandata

Holy je za Hinu ranije izjavila kako im je zacrtani cilj preći izborni prag, i bit će sretni ako taj cilj ispune, a ako uspiju osvojiti jedan mandat - bit će ludo sretni. Holy je istaknula da će, ukoliko ORaH-ov kandidat ili kandidatkinja uđe u EU parlament, provoditi politiku održivog razvoja i biti će dio frakcije Europske stranke zelenih (EGP).

Pojasnila je da je to u gospodarskom smislu "Zeleni novi dogovor" dekarbonizacija privrede, znači putem javnog financiranja ulaganje u obnovljive izvore energije i sve održive zelene prakse - održivi turizam, održiva poljoprivreda, sustavi gospodarenje otpadom, pročišćavanje otpadnih voda, ulaganje u vodni sektor, provedba i osmišljavanje održive adaptacijske strategije jer su, kako smatra, klimatske promjene najveća prijetnja i životu na Zemlji i gospodarstvu u cjelini.


Holy je rekla kako politika održivog razvoja otvara nova radna mjesta.

"Zbog toga je naša kampanja bila upravo usmjerena prema tome. Naime, statistički pokazatelji u cijeloj Europi pokazuju da realizacija projekata održivog razvoja, znači ne samo u obnovljivim izvorima energije, nego i u poljoprivredi, turizmu, u IT sektoru također te u cijelom nizu sektora koji se bave održivom potrošnjom i proizvodnjom, a to su sustavi gospodarenja otpadom - pokazuju više tisuća, čak i milijuna novih radnih mjesta", dodala je.

"Nije gotovo dok nije gotovo"

"Nije gotovo dok nije gotovo", tako je šefica Orah-a Mirela Holy komentirala rezultate anketa koje pokazuju dobar uspjeh stranke na izborima za Europski parlament.

"Ja sam malo predugo u politici i bilo je različitih iznenađenja u bivšoj stranci u kojoj sam bila pa mislim da prvo treba skočiti pa onda tek reći hop", govorila je Holy prije nego su i službeni rezultati potvrdili da je ORaH dobio zastupnika u Europskom parlamentu.

Cilj nam je bio biti iznad 5 posto, ako osvojimo mandat bit ćemo ludi od sreće, no treba pričekati da se svi glasovi zbroje, kazala je Holy koju smo upitali i za komentar premijerove teze o protestnim glasovima:

"Doista ne bih komentirala ono što premijer govori. Mislim da nijedni glasovi nijednog birača nisu fiksni glasovi. Ljudi imaju svoju glavu, razmišljaju svaki put za koga će glasati, koga će podržati. Mislim da je doista besmisleno kada se govori o nečijim biračima. To bi značilo da neka stranka posjeduje neke ljude. Mislim da je to potpuno pogrešan pristup."

A ORaH-u je u šest mjeseci postojanja pristupilo više od tri tisuće članova. Ipak, u narednim mjesecima će se pozabaviti time tko sve ulazi u stranku. Već je bilo izbacivanja. Jedna osoba pokazala je da ne podržava stavove stranke, pojasnila je Holy, a izbacivanja će, prema najavama, biti još. Stvarni članovi stranke postaju nakon godine dana motivacijskog članstva. Tko ne dobije preporuku Kadrovske komisije ne može se kandidirati za položaje u stranci.

Pročitajte više