Obama: Nije vrijeme za mjere štednje, vrijeme je za porez milijunašima



AMERIČKI predsjednik Barrack Obama danas bi trebao predstaviti proračun za izbornu godinu. Predsjednik planira povisiti porez milijunašima i prikupiti milijarde dolara za infrastrukturne projekte koji će stvoriti nova radna mjesta.

Obamin prijedlog proračuna za fiskalnu godinu 2013. kojeg mora izložiti Kongresu odlaže smanjenje deficita za neka bolja ekonomska vremena, no navodi mjere kojima kroz neko vrijeme planira smanjiti proračunsku rupu.

Također planira provesti "Buffetovo pravilo" što znači podignuti porez milijunašima na 30 posto. Pravilo je dobilo ime po milijarderu Warrenu Buffetu. Očekuje se da bi se tim porezom kroz 10 godina proračunski deficit mogao smanjiti za 4 trilijuna dolara. Taj plan odgovara planu kojeg je Obama izložio u rujnu.

Proračunski deficit za 2013. iznosit će 901 milijardu dolara odnosno 5,5 posto BDP-a što je za 1,33 trilijuna dolara manje od proračunskog deficita za tekuću 2012.  u kojoj deficit iznosi 8,5 posto BDP-a.

Obamin izborni program iz 2009. predviđao je rezanje deficita za duplo, no ovogodišnji proračun predviđa smanjenje deficita ispod 3 posto tek do 2018. Takav plan zadovoljava agencije za kreditni rejting i investitore, prenosi Reuters.  

Obamin šef kabineta Jack Lew rekao je medijskoj kući NBC kako "se svi slažu da sada nije vrijeme za mjere štednje".

Republikanci će dočekati ovakav Obamin proračun na nož jer oni smatraju da rast poreza utječe na smanjenje broja zaposlenih. Ujedno smatraju da Obama ne čini ništa kako bi smanjio proračunski deficit.

Pročitajte više