Obama dao najbolje od sebe i započeo raspravu o jazu između najimućnijih i svih ostalih

Foto: Hina

ZBOG republikanske dominacije Kongresom, vizija američkog predsjednika o smanjenju jaza između najbogatijih i svih ostalih nema velikih izgleda da se ove godine pretvori u zakon, ali bi mogla oblikovati raspravu za predsjedničke izbore 2016.

I dok se njegova moć brzo smanjuje u Washingtonu, a republikanski i demokratski kandidati obavljaju pripreme za izbore za Bijelu kuću, Obama je dao najbolje od sebe u svom godišnjem obraćanju naciji kako bi postavio agendu za potencijalne nasljednike koji kreću u privlačenje birača.

Čak i dok je iznosio prijedloge poput povećanja poreza bogatima, što će vjerojatno odbaciti Kongres u kojem većinu imaju republikanci, Obama je skretao pozornost na nejednakost prihoda koja je ostala unatoč poboljšanju gospodarskog stanja.

Jaz između najimućnijih i svih ostalih nikad veći

Rast plaća i dalje je spor a jaz između najimućnijih i svih ostalih nikad veći, navodi Centar za istraživanja Pew. Većina Amerikanaca još uvijek vjeruje da gospodarstvo ide u krivom smjeru, navodi se u ispitivanju koje je proveo Reuters/IPSOS.

Potencijalni republikanski predsjednički kandidati Rand Paul i Mitt Romney dali su naznake da će posvetiti više pažnje pomaganju siromašnima.


Iako je malo vjerojatno da će odobriti plan za povećanje poreza bogatima kako bi proširili vladine sigurnosne mreže, kao što je predložio Obama, oni će biti pod većim pritiskom da detaljno izlože svoje vlastite prijedloge.

Obamin govor također će utjecati na njegovu stranku.

Clinton pod pritiskom Wall Streeta

U borbi za demokratsku nominaciju, Hillary Clinton, vjerojatna kandidatkinja, već je suočena s oštrinom senatorice iz Massachusettsa Elizabeth Warren i drugih koji strahuju da bi Clinton mogla podleći pritisku Wall Streeta i ublažiti financijske reforme donesene tijekom Obaminog mandata.

Kada Clinton ozbiljno uđe u kampanju na proljeće morat će reći podržava li Obamin plan za povećanje poreza, što je osjetljiva tema za mnoge od njezinih donatora, kao i druge njegove planove koji bi olakšali život srednjoj klasi i siromašnima, a koje je iznio u govoru.

Neki od njegovih prijedloga mogli bi postati stvarnost prije nego što ode s dužnosti.

Uz poreznu reformu, predložio je i povećanje minimalne plaće, uvođenje plaćenog porodiljnog dopusta i bolovanja te pozvao Kongres da donese zakon koji će ženama jamčiti jednaku plaću kao i muškarcima za isti posao.

Pročitajte više