Obama je već jednom potpisao opasni zakon kojeg nije htio, hoće li isto napraviti i s CISPA-om?

U TRENUCIMA kada se Kongres sprema na glasanje o kontroverznom prijedlogu zakona o sigurnosti na internetu poznatom kao CISPA, iz Bijele kuće su stigle prve službene kritike na račun prijedloga zakona, koje su ujedno i znak da je Obama svoju kampanju odlučio voditi i na polju interneta.

Podsjetimo, CISPA je dosad podigla mnogo prašine u američkoj javnosti, jer otvara mogućnost brojnim vladinim agencijama, ali i privatnim kompanijama da doslovno provjeravaju svu internet komunikaciju korisnika, što bi, ukoliko CISPA stupi na snagu, pravo na privatnost učinilo nečim čega se američki građani mogu samo sa sjetom sjećati.

Naravno, i ovaj zakon se donosi pod egidom borbe protiv terorizma, iako CISPA ne predviđa apsolutno nikakav kriterij za određivanje potencijalno sumnjivih ponašanja. Drugim riječima, sve je sumnjivo dok se ne dokaže suprotno, a čak i tada zadužene agencije imaju otvorene ruke u tumačenju rigoroznih propisa koje donosi CISPA.

CISPA ne nudi dovoljno pozitivnih stvari da bi anulirale sve negativne

No da se vratimo na reakcije Bijele kuće. Valja napomenuti kako je CISPA u Kongresu već prikupila velik broj "sponzora", mahom republikanaca, što je u startu dovoljno da Obama zauzme suprotan stav. Uostalom, gotovo da nema teme o kojoj u zadnje dvije godine Obama i republikanska većina u Zastupničkom domu Kongresa nisu vodile rat.

"Dijeljenje informacija mora biti provedeno na način da se zaštititi privatnost Amerikanaca, povjerljivost podataka kao i građanske slobode. Mora se poštovati građanska priroda cyber prostora. Cyber sigurnost i privatnost nisu međusobno isključive. Osim toga, dijeljenje informacija između agencija, internet provajdera i privatnih kompanija nije dovoljno da bi se ključna nacionalna infrastruktura zaštitila od cyber napada. Stoga se ova administracija snažno protivi CISPA-i u postojećoj formi", stoji u službenoj izjavi Bijele kuće.

Iz Obaminog ureda su poručili i kako CISPA neće donijeti dovoljno dobrih stvari koje bi anulirale sve negativne posljedice koje nosi sa sobom. Osim toga, ukazali su i na činjenicu da "CISPA neopravdano štiti kompanije do svih mogućnosti tužbe u slučajevima kada te kompanije evidentno bez opravdanja prekrše pravo na privatnost svojih korisnika". Drugim riječima, kompanije poput Facebooka i Googlea mogu dobiti pristup svim vašim informacijama, koristiti ih kako hoće, na tome dobro zaraditi, a pritom imaju potpuni imunitet da za svoja (ne)djela odgovaraju pred sudom.

Obama je već jednom potpisao nešto što nije želio

Na koncu izjave stoji kako će Bijela kuća predsjedniku Obami sugerirati da stavi veto na ovaj prijedlog zakona i tako ga "ubije" u postojećoj formi. Međutim, valja imati  na umu da je Bijela kuća isto napravila i koncem prošle godine kada je u pitanju bio kontroverzni National Defense Authorization Act (NDAA), ali to Obamu nije spriječilo da zakon potpiše na Staru godinu. Pritom je Obama kazao kako to radi teška srca, ali je svejedno ozakonio pravo američke vojske da na neodređeno zatvaraju američke građane bez podizanja optužnice i bez suđenja.

Iako taj pote definitivno nije pridonio njegovoj popularnosti među građanima, nema sumnje da bi Obami "amenovanje" CISPA-e donijelo puno više negativnih političkih poena, pogotovo među mlađim generacijama. Nešto što su Obama uoči izbora svakako ne može priuštiti.

Pročitajte više