Obama s čelnicima Kongresa i Senata: I večeras bez dogovora o "fiskalnoj litici"?

Foto: AFP

AMERIČKI predsjednik Barack Obama bit će domaćin večerašnjeg sastanka s liderima Kongresa i Senata o prevladavanju tzv. fiskalne litice. Nemogućnost američkih političkih elita da se dogovore o uravnoteženom proračunu još jednom plaši ostatak svijeta i stvara paniku od nove recesije.

Ovo je već tko zna koji po redu čin drame zvane američka fiskalna litica. Uzrokuje ju činjenica probijenog američkog saveznog proračuna sa sve većim vanjskim dugom i tvrdoglavih pozicija demokratskog predsjednika i Senata s jedne, i republikanskog Kongresa s druge strane. Osnovni je sukob i dalje porezna politika.

Kampanja predsjednika Obame krajem ove godine bazirala se na obećanju da će zadržati postojeću, nižu stopu poreza za obitelji čiji prihodi ne prelaze 250 000 dolara. To bi, tvrdi Obama, zaštitilo 98 posto Amerikanaca i 97 posto malih poduzeća dok bi za ostatak porezi rasli. Republikanci se protive bilo kakvom povećanju poreza pa čak i za one ekstremno bogate.

Predsjedavajući Kongresa, republikanac John Boehner ponudio je prije dva dana kompromis u tom smislu, no njegova ga je stranka tada potpuno izolirala u startu odbijajući svaku ideju o povećanju poreza i inzistirajući na smanjenu socijalnih davanja, naročito u zdravstvu i politici zapošljavanja što demokrati ne želi ni čuti.

Na sastanku u Bijeloj kući, osim predsjednika, sudjelovat će večeras i potpredsjednik Joe Biden, predsjedavajući Kongresa Boehner, šefica demokrata u Kongresu Nancy Pelosi, šef republikanaca u Kongresu Harry Reid i u Senatu Mitch McConnell. Njihovi glasnogovornici putem medija poručuju da ne očekuju dogovor iako je rok, 1. siječnja, sve bliže.

Ministar financija Timothy Geithner nedavno je u Kongresu izjavio da će država doseći svoj limit u zaduživanju zadnjega dana Nove godine ali da će moći stvoriti neku vrstu mosta koja bi SAD držala iznad vode još mjesec ili dva. Istaknuo je međutim da nesigurnost oko fiskalne litice i pregovora o deficitu, financijsko okruženje čini izuzetno nepovjerljivim te da ne može garantirati da sve neće potonuti.

 

Pročitajte više