Obersnel dobio čak 67,67 posto: "Nije lako peti put zaredom biti izabran za gradonačelnika"

Foto: Tea Čimaš, Davor Žunić/Cropix

U RIJECI su se za gradonačelničko mjesto u drugome krugu borili SDP-ov dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel i njegov HDZ-ov protukandidat Hrvoje Burić.

Prema posljednjim neslužbenim rezultatima DIP-a, na izbore je izašlo ukupno 27,13 posto Riječana. Prema 100 posto obrađenih biračkih mjesta s područja Rijeke, Obersnel uvjerljivo vodi sa 67,67 posto, dok je Burić dobio 30,02 posto. Nevažećih i neubačenih listića je 2,31 posto.

Burić: Rijeka gospodarski stagnira i ima 20 tisuća nezaposlenih

Gubitnik Hrvoje Burić rekao je za HTV da rezultat ne smatra porazom jer je u drugome krugu dobio 14 posto više nego u prvome. Čestitao je Obersnelu na pobjedi te rekao da ga zabrinjava vrlo mala izlaznost.

Istaknuo je da Rijeka gospodarski stagnira te da ima 20 tisuća nezaposlenih. "Vlast nije predočila ni jedan konkretan plan za grad Rijeku", rekao je te još jednom istaknuo da je zabrinut za nezaposlenost.

Obersnel o maloj izlaznosti u Rijeci: Siguran sam da bi Riječani izašli na izbore da su mislili da su Rijeci potrebne promjene

Obersnel je rekao da "nije lako i peti put zaredom biti izabran za gradonačelnika". Rekao je da je cijela njegova kampanja bila orijentirana na činjenicu da Hrvatska ulazi u EU i da Rijeka dobiva priliku razvoja na brojnim razinama. Rekao je i da uz potporu Vlade može vratiti Rijeku na poziciju koju zaslužuje u Hrvatskoj i Europi.

Obersnel je za Novu TV komentirao maleni odaziv rekavši da je to odražava opću klimu u državi. "S druge strane, svi moji protukandidati zagovarali su potrebu za promjenama. Siguran sam da bi Riječani izašli na izbore da su mislili da su Rijeci potrebne promjene", rekao je te kao ključ svoga uspješnog gradonačelnikovanja istaknuo: "puno rada i biti dosljedan u svojoj politici".

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je u Rijeci do 16 sati na birališta izašlo samo 18,7 posto, što je za to razdoblje bilo najmanje u čitavoj Hrvatskoj, a u Primorsko-goranskoj županiji 24,51 posto.

Obersnelu (kandidatu koalicije SDP - HNS - IDS - ARS - SDA Hrvatske - SDSS) je za samo dva posto promaknula pobjeda u prvome krugu, osvojio je 48,06 posto glasova, a kandidat koalicije HDZ - HSS - HSP Ante Starčević, Hrvoje Burić, dobio je 16,09 posto glasova. Analitičari za drugi krug nisu predviđali veće promjene, a njihova su predviđanja objavom prvih rezultata drugoga kruga i potvrđena.

SDP-ova koalicija uvjerljiva u prvome krugu

Govoreći o Gradskom vijeću, Obersnelova koalicija dobila je 44,67 posto, a koalicija predvođena HDZ-om, na čelu koje je Lucian Vukelić, dobila je 16,81 posto. U skupštinu su ušli i Hrvatski laburisti - stranka rada (13,71 posto), koalicija PGS, AM (10,4 posto) te RI (5,84 posto). U utrci za primorsko-goranskog župana situacija je riješena u prvome krugu u korist SDP-ovog Zlatka Komadine.

U Županijsku skupštinu ušli su koalicija predvođena SDP-om i Zlatkom Komadinom (42,55 posto), koalicija prevođena HDZ-ovim Olegom Butkovićem (23,06 posto), koalicija PGS, AM, LIST predvođena Darijom Vasićem te Hrvatski laburisti - stranka rada s nositeljem liste Hrvojem Maračićem.

Pročitajte više