Obilježava se Dan bijelog štapa, Josipović poručio: Vlada će imati sluha za probleme slijepih i slabovidnih osoba

U POVODU obilježavanja Međunarodnog Dana bijelog štapa, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je predstavnike udruga slijepih, slabovidnih i gluho-slijepih osoba, koji su ga zamolili za pomoć u donošenju zakona vezanih uz financiranje udruga i invalidski doplatak.

Josipović je upozorio da se osobe s tom vrstom invaliditeta u svakodnevnom životu suočavaju s brojnim poteškoćama, od nepostojanja prilaznih rampi i udžbenika na pismu slijepih, do nemogućnosti da nađu posao. "Usprkos tomu, neki od vas ostvarili su zavidna postignuća", rekao je Josipović te izrazio uvjerenje da će Vlada imati sluha za probleme slijepih, slabovidnih i gluho-slijepih osoba i da će im pomoći koliko dozvoljavaju financijske prilike.

Predstavnici Hrvatskog saveza slijepih i drugih udruga osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske u 11 su se sati okupiti pred sjedištem Saveza u Zagrebu. Potom su u povorci s transparentima krenuti prema Ministarstvu socijalne politike i mladih gdje ih je dočekao zamjenik ministrice Opačić Darko Ledinski i njezina pomoćnica Iva Prpić. Povorka se nastavila kretati Jurišićevom ulicom preko Trga bana Jelačića, Radićevom do Trga sv. Marka, gdje će biti održana konferencija za novinare.

Poručuju kako su i predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću uputili zamolbu da tom prilikom primi predstavnike slijepih te na taj način barem simbolično dokaže svoju opredijeljenost za ispunjenje obećanja iz ranijih vremena da je nužno na viši nivo podignuti skrb za populaciju slijepih kao i za druge osobe s invaliditetom.

Pročitajte više