Obilježava se Dječji tjedan: "Trebamo svakodnevno slušati što nam djeca govore"

Foto: Arhiva

U HRVATSKOJ se od danas do 14. listopada obilježava Dječji tjedan kojemu je glavni cilj naglasiti važnost brige o pravima i potrebama djece te poboljšanja njihovog položaja i prava u društvu.

Djeca će tijekom cijelog ovog tjedna biti u središtu pažnje različitim aktivnostima u mnogim hrvatskim gradovima, no tako ne bi trebalo samo biti u danima posvećenima isključivo njima, već tijekom cijele godine, ističe pravobraniteljica za djecu, Mila Jelavić.

"Važno je da iz dječje perspektive doznamo kako izgleda ovaj svijet koji mi odrasli krojimo za njih, kako oni vide svoje mjesto u obitelji, školi, društvu, kako doživljavaju skrb o djeci i obiteljima u zajednici. Dječja perspektiva je izuzetno važna. Moramo ih slušati što nam ona imaju za reći i moramo se izboriti da ih se sluša redovito, a ne samo prigodno", naglašava Jelavić.

Često puta, ističe Jelavić, odrasli kažu kako djeca "previše znaju o svojim pravima, a premalo o dužnostima", no s druge strane, djeca kažu da odrasli s njima razgovaraju jedino o njihovim dužnostima i obvezama i da zaboravljaju na njihova prava. Problem su i visoka očekivanja roditelja i škole te što se sami moraju nositi s pritiscima vršnjaka.

"Mnogi koji gledaju svoje roditelje zabrinute za budućnost, s obzirom na trenutak u kojem živimo, i sama djeca postaju zabrinuta. Odrasli baš i ne slušaju njihova mišljenja. Oni bi zapravo, više željeli da ih se uključuje u donošenje odluka koje se njih tiču, a da se nekako, manje ignorantski odnosimo prema njima, u smislu da ih apsolutno ne pitamo nizašto, kao da mi odrasli najbolje znamo što je za njih najbolje", pojašnjava Jelavić.

Važno je dakle, djecu slušati, ali i istodobno, ne smatrati ih samo djecom.

"Djeca nisu samo budući odrasli, djeca su osobe i sada i zapravo, treba pažnju javnosti usmjeriti na taj trenutak. Naravno da je važno u kakve odrasle osobe će izrasti ili odrasti današnja djeca. Ali je izuzetno važna i njihova sadašnja perspektiva, kako oni vide svijet, koliko im pridajemo pažnje i važnosti danas, koliko aktivno želimo da oni sudjeluju u društvenom životu, sada, bez obzira na njihovu dob", naglašava pravobraniteljica za djecu.

Stoga, glavna poruka povodom Dječjeg tjedna koji se tradicionalno obilježava u Hrvatskoj prvi puni tjedan u listopadu je slušajte redovito djecu i uvažite njihovo mišljenje. Ne zaboravite da im treba zaštita i poticaj odraslih da bi zdravo odrastala, ali i razvila odgovornost prema sebi i drugima.

Pročitajte više