Obilježava se Međunarodni dan medicinskih sestara

MEĐUNARODNI je dan medicinskih sestara, koji se u svijetu i Hrvatskoj obilježava 12. svibnja u znak sjećanja na datum rođenja Florence Nightingale (1820. - 1910.), engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva u svijetu, koja je smatrajući da su medicinske sestre neizostavan oslonac u zdravstvu te da se trebaju školovati, inicirala ulazak profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara.

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel uputila je prigodnu poruku svim medicinskim sestrama i tehničarima koje rade u zdravstvenim ustanovama.

"Senzibilitet za osjećaje pacijenata, emotivnost i zrelost, briga i nježnost, odgovornost i pažnja, samostalnost ali i timski rad, značajke su jedinstvenog poziva medicinskih sestara. Iako ne polažu Hipokratovu zakletvu, medicinske sestre i tehničari, i desna su i lijeva ruka liječnicima, uvijek posvećeni dobrobiti bolesnika u njegovim najtežim životnim stanjima, kako bi se on što prije oporavio i ozdravio, fizički, mentalno i duhovno. Sestrinski poziv izvlači na svjetlo dana sve ono najpozitivnije i najetičnije što se krije u ljudskom biću", istaknula je Lovrić Merzel, koja je naglasila kako Hrvatskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji nedostaje medicinskih sestara i tehničara, osobito visokoobrazovanih te kako je njihov položaj na tržištu rada nepovoljan, a plaća također neadekvatna.

Pročitajte više