Obilježava se Svjetski dan autizma: U Hrvatskoj živi osam tisuća osoba s autizmom

Foto: UN

SVJETSKI dan autizma, 2. travnja, obilježava se danas diljem svijeta. Pod sloganom "Autizam treba sustavno rješenje" u organizaciji Udruge za autizam Hrvatske tradicionalnim puštanjem balona Svjetski dan autizma obilježit će se i u Zagrebu te drugim hrvatskim gradovima.

U Hrvatskoj živi osam tisuća osoba s autizmom, a na službenim stranicama Udruge za autizam Hrvatske Svjetski dan autizma u Hrvatskoj obilježit će se i u Puli, Dubrovniku, Karlovcu, Kaštel Novom, Vrbovečkoj Dubravi te Novoj Gradišci.

Balone s natpisom "Autizam 8000", koji simboliziraju djecu i osobe s autizmom koji čekaju primjereno rješenje skrbi, u podne će pustiti gradonačelnici gradova u kojima djeluju udruge za autizam i djeca s autizmom.

Umorni i obeshrabreni roditelji diljem Hrvatske čekaju odgovore koji donose nadu u sustavna rješenje skrbi. Rano prepoznavanje autizma, sustavno riješen rani tretman autizma, barem jedan specijalizirani dijagnostički odjel za autizam, bolja skrb o zdravstvenim aspektima autizma i briga o mentalnom zdravlju, uspješnija odgojno-obrazovna integracija, dostupnija stručna podrška i pomoćnici u nastavi, inkluzija, primjerena skrb u trećoj životnoj dobi, problemi su koje navodi Udruga za autizam najavljujući obilježavanje.

Pročitajte više