Obilježena 22 godišnjica nekažnjenog ratnog zločina nad Hrvatima u Travniku

Foto: Dimitri Gasulla/Wikipedia

DVADESET druga godišnjica ratnog zločina kojega su počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH, likvidacije 37 zarobljenih pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u selu Bikošima te progona 19.600 Hrvata u Travniku, obilježena je u utorak u tome gradu svetom misom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen obilježjima stradanja.

Brojna izaslanstva, među kojima je bio i predsjednik Federacije Marinko Čavara, položili su vijence i upalili svijeće pred spomen obilježjima lokaliteta Bikoši i Ovnak u selima Maljine odnosno Brajkovići te na groblju Prahulje u spomen na 137 poginulih branitelja u prvim danima mjeseca lipnja.

Jedan od najtežih zločina dogodio se u selu Bikošima gdje je strijeljano 37 zarobljenika. Njih su pobili pripadnici bošnjačke Armija BiH koja je ojačana mudžahedinima iz arapskih zemalja počinila brojne zločine nad travničkim Hrvatima, koji su i 22 godinu poslije ostali nekažnjeni.

Kako su naglasili i svećenici u propovijedima, cilj obilježavanja mučeništva je prisjetiti se veličine žrtve koju su stanovnici Travnika podnijeli za svoju i slobodu svoga naroda, ali ne zbog mržnje nego zbog oprosta koji je nužan za povratak i suživot.

Prema podacima stradalničkih udruga u Travniku u samo nekoliko dana mjeseca lipnja ratne '93. godine braneći prostor općine Travnik, poginulo je 137 hrvatskih branitelja, a iz njihovih domova bošnjačka Armija BiH protjerala je 19.600 tamošnjih Hrvata. Tijekom rata u Travniku su poginula 124 hrvatska civila te 428 branitelja.

Za ove zločine još nitko nije odgovarao.

Pročitajte više