SDP odustao od pregovora s DP-om: "Nema smisla, oni žele osigurati vlast zločinačkoj"

Foto: Pixsell/Davor Javorović/Tomislav Miletić

U Socijaldemokratskoj partiji odustali su od pregovora od slaganja tzv. antikorupcijske većine s Domovinskim pokretom, javlja Novi list. "S onima koji žele osigurati vlast HDZ-ovoj zločinačkoj organizaciji nema više smisla razgovarati", poručili su iz SDP-a.

To automatski znači da propadaju nastojanja protivnika HDZ-a, u prvom redu SDP-a i Mosta, da privole DP da s njima sudjeluje u konstituiranju sabora i potom izglasaju neke odluke, poput one o poništenju imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, navodi taj list.

Grbin se dva puta nalazio s DP-ovcima

U SDP-u, piše list, navodno nisu gajili pretjerane nade da će nekadašnji članovi HDZ-a koji se nalaze na čelnim pozicijama unutar DP-a odustati od koalicije s bivšim kolegama, ali se nisu ni osvrtali na stavove Možemo ili IDS-a, koji su zbog čistoće vlastite svjetonazorske pozicije žustro odbacivali bilo kakvu suradnju s Penavinom strankom i desnicom.

Grbin se dva puta nalazio s izaslanstvom DP-a, ali za razliku od Mosta nije ponudio Penavi mjesto predsjednika sabora. Njegova je ideja bila da Gordana Jandrokovića zamijeni neki zastupnik SDP-a, a da dužnosti tri potpredsjednika u kvoti većine pripadnu Domovinskom pokretu, Možemo i Mostu.

Nisu u SDP-u gajili pretjerane nade da će nekadašnji članovi HDZ-a, koji mahom vode DP, odustati od koalicije s bivšim kolegama, koji su i dalje u HDZ-u, ali su procjenjivali da vrijedi uložiti trud da se to eventualno dogodi.

Paus: DP je samo koristio SDP za pregovore s HDZ-om

Dok se predsjednik SDP-a Peđa Grbin sastajao s predstavnicima Domovinskog pokreta, predsjednik IDS-a Dalibor Paus poručivao mu je da ne računa s njim za takozvanu antikorupcijsku većinu u saboru.

Za to je Paus dobio čak javnu pohvalu premijera Andreja Plenkovića, što sigurno nije priželjkivao mjesec dana prije izbora za Europski parlament. Danas, kada se čini da HDZ i DP finiširaju svoje pregovore, Paus je još uvjereniji da je ispravno procijenio.

"Da su u Domovinskom pokretu mislili da je najvažnije smijeniti HDZ, onda niti ne bi s njim pregovarali. Broj dva, da je Domovinskom pokretu zaista stalo do odluka za koje je SDP zamislio da treba donijeti neka šira, neideološka većina, u tom bi slučaju barem s HDZ-om to ispregovarao", rekao je Paus.

"Znači, DP bi, da mu je to prioritet, postavio HDZ-u uvjet da se odustane od Turudićevog imenovanja ili da se poništi lex AP. No DP-u su važne jedino ideološke teme pa je očigledno da je razgovore s SDP-om koristio isključivo kao određenu polugu za pregovore s HDZ-om", rekao je Paus za Novi list.

Pročitajte više