Obitelji djevojaka zamijenjenih u rodilištu dobile odštetu od dva milijuna eura

Screenshot: Guardian

OBITELJI dviju francuskih djevojaka koje su greškom zamijenjene u rodilištu dobile su odštete od gotovo dva milijuna eura.

Sud je od klinike odgovorne za zamjenu beba koje su boravile u istim inkubatorima i potom predane krivim roditeljima zatražio da odštetu isplate danas zrelim ženama, njihovim roditeljima i rođacima.

Francuski sud je klinici u Cannesu naredio da djevojkama isplati po 400,000 eura, roditelji su dobili po 300,000 eura, a troje bliskih rođaka po 60,000 eura.

Odšteta je šest puta manja od zatražene, no odvjetnik jedne od obitelji kaže da se neće žaliti na presudu.

Niti jedna obitelj nije pomislila na zamjenu

Jedna od majki, Sophie Serrano, je javno govorila o zamjeni, no drugi članovi obitelji su se držali podalje od medija.

Serrano je prije ročišta rekla da su ona i majka druge djevojčice odmah izrazile sumnju jer su im nakon boravka u inkubatoru predane bebe s drugačijim tenom i dužinom kose. 

Deset godina kasnije, Serrano i njezin suprug su se odlučili na DNK test kojim je utvrđeno da nisu biološki roditelji svoje kćeri Manon.

Dvije obitelji su stupile u kontakt tijekom istrage i naposljetku slučaj predale sudu, no niti u jednom trenutku nije bilo govora o zamjeni djevojaka.

Obitelji su se tijekom postupka udaljile jedna od druge, piše BBC.

"Bilo je to preteško, pa smo otišli odvojenim putovima kako bi izbjegli stres," rekla je Serrano prošlog prosinca. "Bio je to jedini način da ponovno pronađemo stabilnost."

Manon Serrano je u istom razdoblju opisala sastanak sa svojim biološkim roditeljima kao "prilično uznemirujući trenutak". 

"Nađete se pred ženom koja vam je biološka majka ali i potpuni stranac," rekla je.

Pročitajte više