Obitelji poginulih u požaru u kineskoj tvornici prosvjedovali na ulici: Ne daju nam da vidimo tijela!

Screenshot: Al Jazeera/Youtube

OBITELJI radnika poginulih u požaru, koji je jučer ujutro buknuo u kineskoj tvornici za preradu peradi te odnio više od 120 života, jutros su blokirale ulicu zahtijevajući informacije o nesreći, piše Reuters.

Nekoliko je ljudi klečalo nasred ceste u gradu Dehui, a oko njih se skupilo stotinjak prolaznika.

Zhao Zhenchun izgubio je ženu i sestru u ovom požaru koji je jedna od najvećih industrijskih nesreća posljednjih godina u Kini. "Smatram da se nije dovoljno brinulo o sigurnosti. Ovo se ne smije ponoviti. Grešku su platile svojim životima. Mnogo ovakvih velikih nesreća u Kini uzrokovane su nemarom", rekao je.

Yang Xiuya sjedila je prekriženih nogu ispred automobila te ljutito vikala na policiju. "Moja je kćer radila tamo. Nisu nam dali nikakva objašnjenja. Moja je kćer odlazila s posla, no vrata su bila zaključana i svi su izgorjeli," rekla je Xiuya. "Vlada nam ne daje nikakvo objašnjenje.", dodaje.

Jedan se prosvjednik pokušao fizički obračunati s policijom, no primirile su ga žene. "Ne smijemo vidjeti naše članove obitelji i nema informacija. Ne smijemo vidjeti preživjele ni tijela mrtvih. Moraju nam dati da vidimo tijela," vikao je kroz suze.

Policija je uspjela rastjerati prosvjednike nakon otprilike jednog sata.

Sigurnost na radu u Kini, drugoj po redu svjetskoj ekonomskoj velesili, nije zadovoljavajuća. Požarni izlazi u tvornicama često su zaključani kako radnici ne bi izlazili na pauze, a propisi se lako zaobilaze podmićivanjem nadležnih.

Kineska novinska agencija Xinhua kažu da su osobe koje se smatra odgovornima za ovu nesreću privedene u policijsku postaju na daljnje ispitivanje. Lokalna policija vjeruje da je eksploziju u tvornici moglo izazvati curenje plina amonijaka.

Pročitajte više