Objavljena "lista srama": Ovo su poslodavci koji ne plaćaju radnike

Foto: Index (Arhiva)

NA INTERNETSKIM stranicama Porezne uprave objavljena je lista poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaće. Porezna uprava tvrdi da je ova lista objavljena kako bi potaknuli firme da pravovremeno ispunjavaju svoje obaveze.

> Popis firmi koje ne isplaćuju plaće

> Popis privatnih osoba koje ne isplaćuju plaće

Popis sadrži ime i prezime ili naziv poslodavca (ovisno radi li se o fizičkim ili pravnim osobama), godinu rođenja fizičke osobe poslodavca, mjesto prebivališta ili boravišta fizičke osobe ili sjedišta pravne osobe poslodavca i broj radnika koji u prvoj polovici ove godine nisu dobili barem tri uzastopne plaće.

Ovo su najveći neplatiše

Kako je razvidno iz objavljene liste srama, najgore su prošli radnici zagrebačkog Tempo - inženjeringa. U prvih pet mjeseci 2014. godine u ovoj firmi čak 240 radnika nije dobilo svoje plaće. Slijedi firma Elkom iz Ivanečnog Naselja, koja je ostala dužna 231 radniku. Finvest corp iz Čabra dužen je plaće 222 radnika. Plaće za 213 radnika ostala je dužna zagrebačka tvornica celuloze Savacel.



Slijede 3. Maj motori i dizalice iz Rijeke (212 neplaćenih radnika), Adriadiesel iz Karlovca (211 neplaćenih radnika), Vodoprivreda Vinkovci (204 neplaćena radnika), Hidrocommerce iz Donjeg Stupnika i Nadgledanje iz Zagreba (po 155 neplaćenih radnika), Montaža greben iz Vela Luke (150 neplaćenih radnika), Opeka iz Osijeka (148 neplaćenih radnika), Opeco iz Virovitice (138 neplaćenih radnika), Eko prijevoz iz Zagreba (131 neplaćeni radnik), Frementum iz Zagreba (119 neplaćenih radnika) i Vuković company iz Vukovara (108 neplaćenih radnika).

Među tvrtkama koje su plaću ostale dužne više od 50 radnika su još Silosi VTC iz Virovitice (95), Dom iz Darde (91), Industrija mesa Ivanec (91), HRB Dunavski Lloyd iz Siska (88), Grampis iz Dubrave (86), VIG iz Zagreba (86), DTR iz Zagreba (84), Hotel Imperial Vodice iz Šibenika (78), Adax iz Sesveta (73), Arena modna kuća iz Pule (69), Segrad iz Đurđevca (69), DIP iz Karlovca (68), Lipa iz Novog Marofa (67), Massa iz Osijeka (67), Wačter I.M. iz Zagreba (62), Zaštita Jurenec iz Koprivnice (62), Dubovica 7 iz Zagreba (58), Dals iz Hrastovskog (54), Kirica iz Crikvenice (54), Slobodna Dalmacija print iz Splita (54), Suvenir arbor iz Sirača (54), Dalma iz Splita (52), GTP iz Vrgorca (52), Expert adria iz Zagreba (51), Proizvodnja javor iz Patkovca (51), Kamen Sirač (51), Adriatic iz Splita (50) i Bramgrad iz Zagreba (50).

Niste dobili plaću? Prijavite ih!

"Porezna uprava će svaki tjedan u petak ažurirati objavljeni popis poreznih obveznika/poslodavaca koji su na dostavljenim izvješćima tri mjeseca uzastopno iskazali samo obračun doprinosa, na način da se na popisu neće nalaziti poslodavci koji ne udovoljavaju kriteriju za objavu popisa (tri mjeseca uzastopno iskazan samo obračun doprinosa i nije iskazana naknadna isplata zaostale plaće) odnosno koji su u međuvremenu iskazali naknadnu isplatu zaostale plaće za svoje radnike", poručuju iz Porezne uprave.

Ministarstvo rada poziva sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac se ne nalazi na objavljenom popisu da to prijave na besplatni broj telefona 0800 49 49. Na osnovi prijave obavit će se dodatni nadzor i analiza te će se temeljem prikupljenih podataka ažurirati lista.

Pročitajte više