Objavljena snimka seksualnog zlostavljanja 19-godišnje studentice na trgu Tahrir

Screenshot: CNN

NA INTERNETU se pojavila jedna od spornih snimki s trga Tahrir u Kairu na temelju kojih je uhićeno sedam egipatskih muškaraca zbog silovanja 19-godišnje studentice i još četiri žene.

Snimke su nastale mobitelom, a seksualni napadi dogodili su se tijekom ceremonije povodom inauguracije predsjednika Abdela Fataha al-Sisija.

Uhićeni muškarci imaju između 16 i 49 godina, a seksualno su uznemiravali više djevojaka tijekom ceremonije na Tahriru.

Prema ranijem opisu medija, na jednoj snimci grupa muškaraca opkolila je mladu ženu poderane odjeće i s modricama dok ju policija odvodi do vozila Hitne pomoći nakon napada.

"Odmakni se nazad dečko! Odmakni se!", derali su se policajaci na masu dok je jedan držao pištolj u zraku. Bez obzira na prisutnost snaga reda, razuzdana masa se ne predaje.



"Seksualno uznemiravanje na Tahriru je apsolutno odvratno. Nemam riječi. Toliko sam zgrožen i posramljen", napisao je jedan korisnik Twittera.

Ovo nije prvi takav slučaj na trgu Tahrir. I britanska 22-godišnja novinarka je brutalno seksualno napadnuta na kairskom Trgu Tahrir prije godinu dana gdje su se tisuće Egipćana okupile kako bi proslavile objavu rezultata predsjedničkih izbora. Natasha Smith je opisala da ju je napala "grupa životinja" koju ju je skinula golu, grebala ju i stiskala grudi te su "gurali prste u nju".
I policija brutalno pretukla ženu
 
Na kairskom Trgu Tahrir napadnuta i američka novinarka i dopisnica CBS-a Lara Logan. Ona je napadnuta tijekom slavlja na dan kada je bivši predsjednik Hosni Mubarak podnio ostavku. Logan je 11. veljače 2011. godine brutalno premlaćena i seksualno zlostavljana prije nego ju je spasila grupa žena u pratnji 20-ak vojnika.
 
Još 2011. godine svijet je zgranula objavljena snimka neviđene brutalnosti egipatskih vojnih policajaca koji su palicama izudarali mladu ženu i vukli je po podu na trgu Tahrir. Vojnici su divljački nasrnuli na prosvjednicu koja je ležala na zemlji u nesvijesti. Mlatili su je dugim palicama, udarali nogama i rukama te vukli po podu.

Već su objavljivane snimke grupnog silovanja na tom području. Na jednoj snimci prije nekoliko mjeseci vidi se kako je tijeku grupno silovanje. Odnosno, vidljiva je masa te da je u tijeku fizički obračun dok sama žena nije vidljiva na snimci. Glas koji govori na snimci zapravo opisuje što se točno događa na trgu.

"Masovna silovanja i seksualni napadi postali su zapravo političko pitanje. Osnovni cilj napada je uklanjanje žena iz javnosti" rekli su iz tada iz jedne nevladine organizacije.

Pročitajte više