Obrtnici i poduzetnici podržali tužbu protiv banaka: "Sve više nas guraju u dužničko ropstvo"

UDRUGA obrtnika i poduzetnika pozdravila je kolektivnu tužbu udruga Potrošač i Franak protiv osam banaka "kako bi se u budućnosti bolje zaštitila prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom".

Podsjetimo, udruge Franak i Potrošač će tužbom protiv osam banaka pokušati dokazati nedopuštenu i nepoštenu primjena valutne klauzule u CHF, kao i nedopuštenu i nepoštenu primjena ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi iz svih ugovora o kreditima s valutnom klauzulom, i to za sve ugovore sklopljene zaključno s 31.12.2010. Tužba se temelji na kršenju odredaba iz Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača koji su vrijedili u vrijeme sklapanja pojedinih ugovora o kreditima.

"Nakon višegodišnje otplate kredita otplatimo samo 1 do 3 posto glavnice"

"Udruga obrtnika i poduzetnika podsjeća kako su se i brojni obrtnici i poduzetnici također našli u velikim problemima zbog kredita jer su u Hrvatskoj kamate čak i na posebne poduzetničke programe oko 7 posto godišnje. Pritom naša Ministarstva subvencioniraju fiksni dio kamate od 2 posto dok je preostala kamatna stopa za obrtnike od 5 posto godišnje, promjenjiva", piše u priopćenju predsjednik Udruge obrtnika i poduzetnika Zoran Žic.

Ističe kako je obrtnicima i poduzetnicima drugi veliki problem sa kreditima, osim visokih kamata, je i odnos otplate kamate i glavnice. "Brojni članovi naše Udruge koji su uzeli kredite za stan ili poslovni prostor kao fizičke osobe svjedoci su da su nakon višegodišnje otplate svojih kredita otplatili svega 1-3 posto glavnice, a 97-99 posto mjesečne rate odlazi na plaćanje kamate", piše Žic te dodaje kako na takav način svaki dužnik banci vrati "dvostruki iznos od ugovorenog zbog čega po troškovima rada i proizvodnje i jesmo tako nekonkurentni".

"Mijenjajte strukturu kredita"


Udruga je zbog toga inicirala takozvanu subvencioniranu poduzetničku štednju i gospodarske kredite za međufinanciranje kako bi se obrtnicima i poduzetnicima omogućilo dobivanje još povoljnijih kamata i znatno veći udio otplate glavnice u kreditu, "po uzoru na uspješan model stambene štednje".

Nadaju se da će Ministarstvo financija, HNB i HBOR prihvatiti tu njihovu ideju. "Također pozdravljamo najavljeno kreditiranje izvoznika sa 8 milijardi kuna, ali smatramo da programe HBOR-a treba učiniti još dostupnijima gospodarskom sektoru. Postavlja se pitanje plaćanja počeka za vrijeme otplate kredita, jer i za to vrijeme dužniku idu kamate, zatim pitanje valutne klauzule i promjenjive kamate, davanja jamstava otplate kredita i neodrživog omjera glavnice i kamate", piše Žic te dodaje da je nerealno očekivati da će poduzetnici "pohrliti" za novim kreditima, ako se njihova struktura ne promjeni, ""jer ovakvo stanje je neodrživo".

"Obrtnike i poduzetnike se gura u dužničko ropstvo"

"Umjesto da se obrtnicima i poduzetnicima olakša zapošljavanje i proizvodnja njih se gura u sve veće dužničko ropstvo što će u konačnici samo dovesti do pada zapošljavanja i zatvaranja i postojećih obrta i tvrtki", zaključuje Žic.

Pročitajte više