"Obrtnici muku muče kako bi opstali. Na kraju smo hranidbenog lanca i teško naplaćujemo svoja potraživanja"

Foto: HOK

83.000 HRVATSKIH obrtnika muku muče kako bi opstali. Iako 30.000 novootvorenih obrta ne bi potvrdilo ovu tezu, čak 50.000 obrta zatvorenih u posljednjih pet godina kaže kako u ovom sektoru ne cvjetaju ruže.

A obrtnici odustaju od poslovanja upravo zbog velikih problema koji se nažalost vuku već 15 godina, kaže Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

"Nelikvidnost, nedostatak kapitala, predugo trajanje sudskih sporova i mi obrtnici smo obično na kraju hranidbenog lanca, jako teško naplaćujemo svoja potraživanja i to je ono što nas u ovom trenutku najviše muči. Obrtništvo je vezano na obitelj. Cijela obitelj ili strada, odnosno, sudjeluje u našem radu ali vjerujte, i naše su obitelji pri kraju", rekao je Ranogajec koji je danas posjetio splitski sajam SASO otvoren na Žnjanu.

Ističe kako je u tijeku donošenje novog Zakona o obrtu koji u sebi sadrži mnogobrojne smjernice koje su direktno usmjerene u gašenje obrta.


"Suludo je da trgovačko društvo ima povlašteni status na tržištu, da netko može otvoriti trgovačko društvo, bez ikakvog znanja, bez školske spreme, a obrtnik mora imati trogodišnje obrazovanje, dvije godine staža, položiti majstorski ispit. Isto tako, mi jamčimo svom svojom imovinom, želimo registar u kojega ćemo upisati imovinu koju smo stekli prije otvaranja obrta, a nakon toga odgovaramo svime", ističe Ranogajec.

Ujedno i prijedlog resornog Ministarstva da se ukinu svjedodžbe, ali i da se izbace pomoćnički ispiti, Ranogajec naziva suludim.

"Time se uništava budućnost hrvatskog gospodarstva jer nemojte zaboraviti, dobar majstor, bio strojobravar, plinoinstalater, radio u trgovačkom društvu ili obrtništvu i jedina konkurentna radna snaga može nas održati da uzmemo nove poslove, da ne izgubimo ovdje poslove koje smo imali do sada", upozorava predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Pročitajte više