Occupy Croatia: Vlada sprema veleizdaju!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

POKRET Occupy Croatia upozorava kako Vlada planira brzinsko ukidanje statusa javnog dobra brojnih resursa te optužuju Vladu za veleizdaju! Njihovo priopćenje, kao i odgovor Vlade, prenosimo u cijelosti:

"Idućeg tjedna Vlada namjerava predati u Sabor na hitno izglasavanje Zakon o strateškim investicijskim projektima RH kojem je svrha ukinuti status javnog dobra - šumama, vodama, raznim zemljištima, vodovodima, priobalju, otocima, rudnim bogatstvima, kulturnim dobrima, javnim cestama i željeznici, ukratko svemu što po zakonu pripada svima nama - a ne samo njima. Sve bi se to brzinski privatiziralo.

Upravo traje period od nekoliko dana kad bi trebala biti javna rasprava o tome - i vrijeme je da reagiramo. Ovakva odluka Vlade - koja se ponaša prema imovini države kao da je to njihovo privatno vlasništvo - za nas znači ekonomski genocid.

Rasprodaja resursa, predstavlja polagano umiranje za stanovništvo, pogotovo za one koji se nisu "snašli" na način da su opljačkali Hrvatsku, a takvi smo većina.

Ne dozvolimo da postanemo kao Indijanci - bez resursa i rezervata, jer ako ćemo mirno gledati, ni rezervat od Vlade nećemo dobiti. Samo poreze i dugove.

Occupy Croatia to neće mirno gledati i boriti će se svim raspoloživim snagama. Danas smo napravili prvu akciju, u kojoj smo putem parola izvješenim na vidljivim mjestima u Zagrebu narodu poručili :

"Kad nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost"
"Došlo je vrijeme kada šutnja znači izdaju"
"Bolje umrijeti na nogama nego živjeti na koljenima"

Ujedno smo poručili što treba napraviti umjesto rasprodaje resursa
- napraviti reviziju cjelokupnog duga RH
- napraviti reviziju pretvorbe banaka
- napraviti reviziju privatizacije

I sav opljačkani novac - vratiti u državnu blagajnu. Time ne samo da bi vratili vanjski dug, nego bi bilo i više nego dovoljno sredstava da se pokrene privreda.

Radi privatizacije državne imovine buni se stanovništvo u većini država svijeta gdje se to provodi.

Za ovo vlada RH nije dobila mandat od svojih birača!

Smatramo da se za ovakvo postupanje podliježe KZ-u, podređenost ili ovisnost o krupnom kapitalu

KAZNENA DJELA PROTIV REPUBLIKE HRVATSKE

Veleizdaja
Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine".


Pročitajte što im je na gore navedene optužbe Vlada odgovorila na svom službenom Facebook profilu:

"Cilj Zakona je skratiti i znatno ubrzati procese ishođenja ukupne dokumentacije neophodne za ostvarenje projekta, definiraju se procedure i načini ostvarenja investicijskih projekata od strateške važnosti za RH, definira se i priprema projekta (praćenje procedura pri ishođenju potrebne dokumentacije), izvedba projekta (uklanjanje eventualnih prepreka) te stavljanje investicije u funkciju i post-investicijsko razdoblje.

Predlagatelj zakona je Ministarstvo gospodarstva, a u njegovoj izradi i pokretanju sudjelovalo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, zatim, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo kulture i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Dosadašnja deklarativna podrška VRH pretvara se u formalnu podršku VRH prema investicijskim projektima - donosi se odluka VRH o realizaciji svakog pojedinačnog investicijskog projekta i kao posljedica zaključuje se ugovor s investitorom o realizaciji projekta.

Na taj se način unutar VRH postiže znatno bolja komunikacija i koordinacija među tijelima državne uprave i drugim tijelima čije nadležnosti su neophodne za ostvarenje projekta.

Zakon je nadležan za one projekte koji dobiju status strateškog projekta od interesa za RH, koji kriteriji su također definirani ovim prijedlogom Zakona.

Zaključno, cilj je pokrenuti dodatni mehanizam koji će uz postojeće poluge (Zakon o poticanju investicija i unaprjeđenju investicijskog okruženja, te Zakon o Agenciji za investicije i konkurentnost) RH napraviti znatno konkurentnijom i poželjnijom za investiranje.

U situaciji zainteresiranog investitora provest će se procedura definiranja postupka koja uključuje sljedeće elemente: definiraju se svi učesnici u procesu pripreme i realizacije investicijskog projekta (ministarstva, ostala tijela uprave na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, institucije isto tako na svim razinama); definiraju se odgovorne osobe unutar tijela uprave i institucija koje su određene kao učesnici; definiraju se zadaće svakog od učesnika; definiraju se rokovi izvršenja zadaća (gantogram) i definira se odluka Vlade RH o proglašenju investicije od gospodarskog značaja za RH.

Po donošenju odluke Vlade RH o proglašenju investicije od gospodarskog značaja kreće se u pripremu investicijskog projekta što uključuje: izradu sve potrebne dokumentacije za ostvarenje investicijskog projekta (studije, projektna dokumentacija, dozvole...) i praćenje svih procedura ishođenja dokumentacije;

Sljedeća faza je faza same realizacije projekta gdje će se vršiti: praćenje izvedbe projekta i asistiranje u otklanjanju eventualnih zapreka.

Po realizaciji projekta prelazi se u fazu stavljanja investicije u funkciju i postivnesticijsko razdoblje koje uključuje: ishođenje uporabne dozvole, stavljanje investicijskog projekta u funkciju, konačno priznavanje mjera poticanja investicija, praćenje investicijskog projekta sukladno Zakonu o poticaju ulaganja (kontrola pridržavanja preuzetih obveza), generalno praćenje investicijskog projekta. Nacrt prijedloga Zakona može se pročitati na: http://mingo.hr/default.aspx?id=3674 kao i uključit se u javnu raspravu, a bit će upućen u Hrvatski sabor na jednoj od sjednica Vlade koje su otvorene, a snimke dostupne na Youtubeu".

Pročitajte više