Occupy spašava zadužene građane: Otkupili više od 15 milijuna dolara privatnih dugova Amerikanaca!

Ilustracija: Guliver image/Getty images

SKUPINA aktivista iz pokreta Occupy Wall Street otkupila je gotovo 15 milijuna dolara privatnih dugova Amerikanaca prošle godine u sklopu akcije "Rolling Jubilee", kojoj je cilj pomoći najzaduženijim građanima, javlja The Guardian. Aktivisti od banaka otkupljuju dugove pojedinaca po znatno nižim cijenama, pa su dosad otkupili ukupno 14,73 milijuna dolara duga po cijeni od oko 400.000 dolara te su ih otplatili i time oslobodili pojedince od privatnih dugova.

"Računali smo da ćemo dugove moći otkupiti u omjeru 20:1, ali na kraju smo h otkupili po znatno nižoj cijeni", kazao je Andrew Ross, član organizacije "Izbrišite dug" i profesor na njujorškom Sveučilištu.

Aktivisti su dugove uspjeli otkupiti po znatno nižoj cijeni zbog pravila "sekundarnog tržišta" - ako pojedinci kroz duže vrijeme ne uspiju otplatiti svoje dugove bankama (bilo da se radi o dugovima s kreditnih kartica, dugovima za zdravstveno osiguranje ili zajmove), banke potom taj dug prodaju trećoj strani po znatno nižoj cijeni, najčešće pet centi za dolar, a oni koji su ga otkupili nastoje se naplatiti direktno kod dužnika i tako ostvariti profit.

"Rolling Jubilee" projekt zamišljen je prvenstveno kao projekt edukacije javnosti. Aktivisti naglašavaju kako su svjesni da je 15 milijuna koje su otkupili samo kap u moru dugova Amerikanaca. Ipak, naglašavaju kako im je primarni cilj, osim pomaganja pojedincima, bio educirati javnost o načinu na koji funkcionira princip "sekundarnog tržišta" i tako im pomoći. Aktivisti su se fokusirali prvenstveno na otkup dugova za zdravstveno osiguranje.

"Nitko ne bi smio završiti u bankrotu samo zato što se razbolio", kazala je Laura Hanna, organizatorica pokreta te dodala da čak 62 posto dužnika jedan dio novca bankama duguje upravo za zdravstveno osiguranje.

Andrew Ross, autor knjige Kreditokracija, kaže kako su dosad primili brojna pisma zahvale pojedinaca zbog dugove koje su umjesto njih otplatili. Tvrdi da je potez Occupy Wall Streeta utjecao i na moral građana, budući da sada, kada su upoznati s načinom na koji sustav funkcionira, imaju "moralnu municiju" i vode sasvim drugačije razgovore s ubiračima dugova.


 

Pročitajte više