Od ebole umrlo preko tisuću ljudi: Najopasnija epidemija u povijesti

Screenshot: CNN

WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) potvrdila je, zaključno s 23. srpnja, 800 slučajeva ebole u regiji zapadne Afrike. Donedavno je bolest bila ograničena na Gvineju, Liberiju i Sijera Leone.

Tako je bilo sve do prvog američkog smrtnog slučaja 25. srpnja, kad je Patrick Sawyer, preminuo uslijed posljedica bolesti. Zarazio se u Liberiji. Tek 20. srpnja zaprimljen je u bolnici u Nigeriji, gdje je pohađao poslovnu konferenciju, no nije mu bilo spasa - pet dana kasnije umire.

Stručnjaci tvrde kako se radi o jednom od najopasnijih slučajeva širenja ebole u povijesti. Različiti izvori napominju kako je broj zaraženih već prešao 1200 slučajeva. Najgore je prošao Sijera Leone, s preko 500 zabilježenih slučajeva. WHO je ustvrdio kako je do 23. srpnja potvrđeno 456 smrtnih slučajeva, a sumnja se u daljnjih 216. Vjeruje se kako je bolest izbila u Gvineji, za koju se smatra kako ima najviše smrtnih slučajeva vezanih uz ebolu.

Suzbijanje epidemije ebole problematično je iz niza razloga. Sama ebola je izrazito zarazna, a oko 90% zaraženih umre uslijed posljedica bolesti. Ebola se prenosi putem kontakta s tjelesnim tekućinama zaraženih te putem kontakta s objektima koji su zagađeni tjelesnim tekućinama zaraženih. Ipak, izvori navode kako se u slučaju ove epidemije uspjelo spustiti prag smrtnosti na otprilike 60%, zahvaljujući ranim reakcijama nadležnih institucija. Važno je naglasiti i kako cjepivo za ebolu ne postoji.

Centar za prevenciju i nadzor bolesti priopćio je kako "nema značajnog rizika" od izbijanja ebole u SAD-u. Takvo što bilo bi presedan samo po sebi, jer još nije zabilježen slučaj širenja ebole iz zemalja u razvoju u smjeru razvijenijih zemalja.

Hammond: Virus ebole prijetnja za Ujedinjeno Kraljevstvo

Philip Hammond, britanski ministar vanjskih poslova, izjavio je za BBC kako virus ebole predstavlja prijetnju za Ujedinjeno Kraljevstvo. Istaknuo je kako će uskoro sazvati hitnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o tome.

Hammond je istaknuo kako do sada nema zaraženih Britanaca i kako nema zabilježenih slučajeva bolesti u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali da je vlada ozbiljno zabrinuta oko epidemije.

Nekoliko avionskih kompanija koje posluju u zapadnoj Africi obustavile su letove u Liberiju i Sijera Leone. Do takvog je poteza došlo nakon što je otkriveno da je zaraženi Amerikanac liberijskog podrijetla putovao iz Liberije za Nigeriju prošlog tjedna. Simptomi su se manifestirali za vrijeme leta.

Hammon je za BBC izjavio kako je britanska vlada "potpuno usredotočena" na problem širenja ebole i kako "istražuje sve moguće opcije prevencije - bilo u Ujedinjenom Kraljevstvu, bilo u inozemstvu, kako bi se zaštitili britanski državljani".

Pročitajte više