"Od kada se to pripadnost kršćanstvu iskazuje mržnjom, isključivošću i vrijeđanjem drukčijih?"

Foto: Goran Mehkek/Cropix

SPLITSKA psihologinja Mirjana Nazor reagirala je na aktualne i neke manje aktualne događaje koji su u posljednje vrijeme glasno odjeknuli u hrvatskoj javnosti. Njezin komentar objavljujemo u cijelosti:

U ovoj maloj lijepoj zemlji počeo se naglo pojavljivati sve veći broj ljudi koji bi osobe
koje im se ne sviđaju jednostavno odstranili iz svoje blizine. Tako je udruga “Nastavnici organizirano” u suradnji s nastavnicima i učiteljima iz nekoliko škola diljem Hrvatske pokrenula peticiju kojom će se od nadležnih vlasti tražiti uspostavljanje sustava učinkovitijih pedagoških mjera kako bi se vratio red i mir u naše škole. Nastavnici se naime osjećaju nemoćno pred sve češćim devijantnim ponašanjem učenika.

"Naša peticija je usmjerena prema zahtjevima da se to stanje promijeni. Kao prvo, da se omogući odstranjivanje učenika s nastave koji tu nastavu ometaju...."

Doista u današnje je vrijeme znatno teže raditi u školi nego što je to bilo nekada. Ali puno drugih stvari je danas drukčije nego li je bilo nekada. Jedan je otac lijepo rekao: "Moj je sin poput bure, a čini se da i ja i oni u školi znamo ploviti samo po bonaci." Ali dobri se kapetani moraju znati sigurno doploviti u luku i kada ih na putu zadese udari bura, jake pa čak i orkanske. Bojim se da su u današnji školama mnogi kapetani nespremni za žestoke refule bure koji sve češće prijete sigurnosti njihova broda. Bilo je i bit će uvijek učenika koji su imuni na bilo koju pedagošku mjeru - ma što učitelji, roditelji, psiholozi poduzeli - ništa ne donosi zadovoljavajući rezultat. Ali takve je djece vrlo malo.


Djeca vape za ljubavlju, toplinom i razumijevanjem

Najveći broj tzv. problematične djece samo iskušava granice strpljenja i znanja nas odraslih, našu dosljednost i smislenost naših zahtjeva. Ali u suštini i današnja djeca, kao i ona od prije dvadesetak i više godina vape za ljubavlju, toplinom, razgovorom i razumijevanjem. Ovi današnji ipak nešto češće žele argumentirane odgovore na mnoga pitanja koja se roje u njihovim glavama.

Primjer iz zadarske osnovne škole Šimuna Kožičića Benje pokazuje da je u školi moguće kvalitetno djelovati. U školi koju pohađa 1150 učenika, došlo je do značajnog smanjenja neželjenog načina ponašanja učenika. Na početku školske godine svi đaci i roditelji budu upoznati s pravilima ponašanje koja treba poštivati. S učenicima se razgovara kada se pojavi neki problem ali i onda kada postoje samo naznake mogućeg problema.

Nažalost, mnogi nastavnici u drugim školama ne reagiraju na te male iskrice nego čekaju da bukne požar. I tada je često jedina mjera - "odstraniti". Kompetentnost mnogih, za odgojno djelovanje, u sadašnjem trenutku je često upitna. Zaboravlja se da su znanje i odgoj poput brata i sestre o kojima treba jednako skrbiti.

Međutim, brat "znanje" znatno je omiljeniji od svoje sestrice "odgoja" i prečesto, ovo drugo dijete biva zanemareno. Očito još nismo dovoljno svjesni dugoročnih posljedica takvog našeg ponašanja.

"Odnija vrag prišu"

Bez pokretanja ikakve peticije liječnici i medicinske sestre na hitnom kirurškom prijemu u splitskoj bolnici odlučili su za neko vrijeme "odstraniti" pacijente i u miru proslaviti Božić.

Vjerujem da bi to slavlje ipak bilo prekinuto da se pojavio koji pacijent u kritičnom stanju, a ako su oni "nekritični" koji sat i pričekali, pa gdje je problem: "Odnija vrag prišu". Onima koji bi "odstranjivanjem" rješavali probleme pridružili su se nažalost visoko pozicionirani crkveni velikodostojnici.

Umjesto razgovora oni šire mržnju omalovažavajući i diskriminirajući neke ljude, koristeći se politikantskim frazama. Od kada se to pripadnost kršćanstvu iskazuje mržnjom, isključivošću i vrijeđanjem drukčijih? Zar se bezuvjetna Kristova ljubav širi riječima "razni štulhoferi, pederi i lezbe nameću svoj manjinski seksualni moral koji će upropastiti društvo"? (koje je uz put budi rečeno, cvjetalo do sada u ozračju etičnosti i moralnosti). Zazivaju se davno izumrli komunisti, povlače paralele s nacizmom i sve to u istom loncu s ideologijom homoseksualizma, erotizacije i seksualizacije djece najmlađe dobi.

"Kao da zaboravljaju da je Bog stvorio Adama i Evu, ne Adama i Stevu. Sve je to sa svojim partijskim drugovima isplanirao ministar zdravlja i bolesti", reče pomoćni biskup Pozaić i ostade živ. Katolici, koliko je meni poznato još uvijek vjeruju da smo SVI stvoreni na sliku Božju, čak i oni koji nam se iz različitih razloga ne sviđaju. Čak i Stevo.

Kad ponestane argumenata i vrijeđanje dobro dođe. Ipak, oprosti im Bože iako jako dobro znaju što čine!

Pročitajte više