Od ponoći vam policija, ako odmah platite, oprašta pola novčane kazne!

Foto: Nikola Vilić (Cropix)

OD PONOĆI stupa na snagu novi Prekršajni zakon prema kojem će oni koji kaznu plate na licu mjesta, prolaze duplo jeftinije! Isto tako onaj koji u zakonskom roku plati dvije trećine kazne, država će mu oprostiti ostatak iznosa. Iz policije naglašavaju kako su spremni na ovaj zakon te da su upoznati sa svim detaljima.

Od novina novog zakona podsjetimo i kako od sada pa nadalje pada u vodu pisanje žalbi s obzirom da će se od sada naplaćivati i žalbeni postupak odnosno sudski troškovi.

"Kad dobijete pravomoćnu odluku sudsku, ide na Finu. Koliko imate tamo skida vam se s računa", pojasnio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Prema tom zakonu naime nema zastare jer nakon presude, Fina izravno sjeda na novčane primitke i skida vam puni iznos kazne.

Isto tako ako ne platite kaznu završavate u tzv. registru neplatiša a po novom zakonu uskraćuje vam se izdavanje nekih dokumenata primjerice produženje prometne dozvole.

Uvodi se i institut beznačajnog prekršaja, što znači da se za ponašanje koje posebno ne ugrožava druge, neće morati propisivati kazna.

Pročitajte više