Od rođenja osuđeni na smrt: Više od 900 albanske djece nikada nije izašlo iz svojih kuća zbog straha od krvne osvete

Ilustracija: AFP

DVA albanska dječaka i njihova sestra, braća Zefi (12), Marsel (7) i Marsela (9), od rođenja nikada nisu izašli iz kuće iz straha da će biti ubijeni u krvnoj osveti. Učiteljica dva puta tjedno dolazi u kuću da im održi nastavu, a sve što čini normalan dječji život, kao što je odlazak u školu i igra s vršnjacima - njima je zabranjeno i nedostižno, piše Blic.

Ova braća su samo troje od oko 900 albanske djece koja se čitav život moraju skrivati zbog starog albanskog običajnog prava, poznatog kao Kanun. Srednjovjekovni običaj kanun obitelji ubijene osobe daje pravo na krvnu osvetu, odnosno dopušta da nekažnjeno ubije ubojicu ili bilo kojeg muškog člana njegove obitelji, što se često nastavlja sve dok se među sobom ne pobiju svi muški članovi obiju obitelji.

Pod komunističkom vlašću ovaj običaj je bio praktično iskorijenjen, ali se povratkom demokracije vratio, kao i mnogi drugi aspekti običajnog prava neprilagođeni suvremenom dobu. Iako Kanun formalno zabranjuje ubijanje žena, djece i staraca, u praksi se od njega ne odustaje, naročito kada su u pitanju muška djeca, tako da su ponekad i čitave obitelji osuđene na kućni pritvor.

U želji da pomogne ovakvoj djeci, od rođenja osuđenoj na smrt, albansko ministarstvo obrazovanja je organiziralo učitelje, koji ih posjećuju tri puta tjedno i drže im predavanja.

Pročitajte više