Odgođeno suđenje Mladenu Naletiliću Tuti: Pred sudom bi se opet trebao pojaviti 18. travnja

Foto: Damjan Tadić/Cropix

SUĐENJE haaškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno je do 18. travnja kako bi njegov novi branitelj mogao pripremiti obranu. Odvjetnik Željko Žganjer zatražio je odgodu obrazloživši kako je tek prije tjedan dana dobio punomoć za zastupanje Naletilića. Sudac Ivan Turudić izjavio je kako neće dopustiti daljnja odgađanja početka suđenja, dok je Tutin odvjetnik obećao da će se njegov branjenik redovito javljati sudu.


Podsjetimo, Naletiliću se sudi za kaznena djela otmice i poticanja na ubojstvo. Bivšeg zapovjednika Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane, koji je odslužio kaznu zatvora zbog ratnih zločina, tereti se za otmicu Roberta Nosića, a na teret mu se u optužnici stavlja i poticanje na ubojstvo Damira Brekala. Riječ je o kaznenim djelima iz 90-ih.

Na Haškom sudu Naletilić je kažnjen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993. i 1994. Zajedno s njim osuđen je i Vinko Martinović Štela koji je 18 godišnju kaznu također izdržavao u Italiji. Naletilić je pušten iz zatvora nakon izdržane dvije trećine kazne.

Pročitajte više