Odgovor Ministarstva zdravlja vezano uz zabranu batata i stevije: Navedene liste ne odnose se na hranu koja se konzumira na uobičajeni način

Foto: Agroklub

EKO MREŽA dobila je odgovor Ministarstva zdravlja vezano uz informaciju da su se batat i stevija našli na listi zabranjenih dodataka hrani.

Ministarstvo zdravlja je potvrdilo da bi sporni Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dodacima prehrani trebao tek biti donesen tijekom mjeseca veljače, a ne kako je Eko Mreža ranije izvijestila da je već donesen. Sporni Pravilnik još je uvijek dostupan na internetu.

"Zbog usklađivanja dodataka prehrani s Pravilnikom o zdravstvenim tvrdnjama i EU propisima o novoj hrani, donošenje Pravilnika o dodacima prehrani očekuje se u veljači.

Zbog navedenog usklađivanja biljka Stevia koja se smatra novom hranom više se ne može koristiti u dodacima prehrani jer ista još uvijek nema odobrenje na razini EU, te je stoga svrstana na negativnu listu. Na negativnu listu uvrštene su i druge biljne vrste čija uporaba u dodacima prehrani nije dopuštena ili zbog toksičnosti ili zbog određenih sumnji i nedovoljne istraženosti njihove sigurnosti u primjeni.

Na taj način su i Ipomea vrste svrstane na negativnu listu jer većina njih je toksična, posebice u koncentriranim oblicima. Navedene liste ne odnose se na hranu koja se konzumira na uobičajeni način stoga dosadašnja uporaba batata (slatkog krumpira) ni na koji način nije sporna.

Dakle u budućnosti uporaba stevie kao biljke neće biti dopuštena dok ne dobije odobrenje na razini EU. Njezin uzgoj je i dalje dopušten u svrhu proizvodnje sladila steviolglikozida koji se posebnim postupkom dobiva iz stevie i od kraja 2011. godine uporaba takvog sladila (aditiva) dopuštena je na razini EU, a od sredine 2012. i u RH"
, stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Pročitajte više