Odlazite trbuhom za kruhom u Njemačku? Ova brošura će vas spasiti

Foto: FAH

PLANIRATE li preseljenje u Njemačku ili ste tamo nedavno već stigli i namjeravate ostati, puno će vam pomoći vodič koji donosi odgovore na pitanja koja mnoge zasigurno muče.

Osim samog preseljenja, velik izazov predstavlja snalaženje u novoj zemlji. Brošura upravo za to i postoji, dobit ćete osnovne informacije koje će pomoći da se što prije prilagodite i uklopite u novoj zemlji.

Ova je brošura nastala kao odgovor na velik broj Hrvata koji su trbuhom za kruhom otišli u Njemačku.

Odgovori na sva važna pitanja na jednom mjestu

Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj (HSKNJ) povodom toga preveo je brošuru Saveznog Ureda za migraciju i izbjeglice (BAMF) 'Dobrodošli u Njemačku' na hrvatski jezik.

U njoj ćete pronaći odgovore na pitanja poput kako pronaći posao, na kojim mjestima poboljšati znanje njemačkog jezika, ali i koje dokumente morate imate, gdje vam djeca trebaju pohađati školu i ostalo.

Velika pomoć za doseljenike

Vodič je sastavljen od trinaest poglavlja -  ulazak u Njemačku, jezični tečajevi, stanovanje i rad, djeca i obitelj, školstvo, studij i strukovna izobrazba, zdravlje te osiguranja, zaštita potrošača, savezne udruge te općenite informacije o životu u Njemačkoj.

Svako poglavlje nudi odgovore na najbitnija pitanja o svakodnevici, ali i popis najvažnijih adresa i otvorenih telefonskih linija za građane.  Brošura nudi i adresar hrvatskih udruga u Njemačkoj te druge adrese za prvi kontakt kako bi novim doseljenicima bile u prvo vrijeme od pomoći.

Pročitajte više