Odluka Vlade: Zabranjuje se ministarstvima, agencijama i državnim tvrtkama rad s PR agencijama!



"TIJELIMA državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač Republika Hrvatska, te trgovačkim društvima u kojima je Republika Hrvatska većinski ili pretežiti vlasnik dionica ili imatelj poslovnih udjela, nije dopušteno angažirati temeljem ugovora fizičke i pravne osobe za obavljanje poslova uspostavljanja i održavanja odnosa s javnošću i upravljanja komunikacijama prema definiranim ciljnim skupinama ili javnostima", stoji u vladinim materijalima za današnju sjednicu.

Naime, danas su ministri prihvatili Odluku o obavljanju poslova odnosa s javnošću, kojom je državnom sektoru zabranjeno korištenje usluga privatnih PR firmi. Odluka Vlada ima i jednu iznimku.

"Iznimno, tijela, pravne osobe i trgovačka društva iz točke I. ove Odluke, mogu uz prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske koja se utvrđuje posebnom odlukom, za PR poslove temeljem ugovora angažirati fizičke i pravne osobe izvan svojega sustava, samo kada se radi o projektima, programima i aktivnostima većeg opsega i gospodarskog značaja", stoji u odluci Vlade.

 Milanovićeve i Čačićeve afere

Odluka o zabrani rada s PR agencijama došla je u jeku afere koja je direktno vezana uz ured premijera Zorana Milanovića. Podsjećamo, Index je otkrio da Zinka Bardić prima plaću u PR agenciji, a besplatno radi za premijera, što je očiti sukob interesa. Sličan slučaj otkriven je i kod prvog potpredsjednika Radimira Čačića, kojem PR poslove obavlja Ankica Mamić, vlasnica agencije IM&C.  

"Dodatnog plaćanja javnim novcem PR usluga nema. Točka. Iznimno za velike projekte, ali o tome će znati cijela javnost i cijela Hrvatska. Sve drugo je stvar privatnih odnosa, povjerenja ili stranačkih financija jer stranke i dalje postoje", rekao je danas na Vladi premijer Zoran Milanović objašnjavajući današnju odluku.

Devet ljudi koji su plaćeni, a Bardić!?

Naime, Milanović je na Vladi ustvrdio kako država ne bi trebala angažirati i dodatno plaćati vanjske suradnike kada ima svoje ljude. Milanović je svoj primjer pokazao kao pozitivan. 

"Ja imam ured od devet ljudi, koji su plaćeni za svoj posao", naglasio je Milanović.  Slučaj svoje savjetnice za medije koja radi kao volonterka nije spominjao.

Odluka o PR agencijama ne bi se trebala odnositi na ured premijera kao i na prvog potpredsjednika Čačića jer su se njihove PR-ovke deklarirali kao volonterke.

Pročitajte više