Održana pokazna vježba prijevoza pacijenata helikopterom MUP-a

Foto: MUP

NA AUTOCESTI A11 kod čvora Kosnica u smjeru Siska danas je održana završna pokazna vježba zbrinjavanja hitnih pacijenata helikopterom Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), u kojoj su sudjelovali djelatnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM), Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije i Zrakoplovne jedinice specijalne policije.

Akcija je uključivala zbrinjavanje teško ozlijeđenog pacijenta stradalog u prometnoj nesreći, slijetanje MUP-ovog helikoptera na autocestu i osiguravanje mjesta zajedničke intervencije, navodi se u priopćenju.

Ravnateljica HZHM dr. Maja Grba-Bujević izjavila je kako su ovakve vježbe izuzetno važne s obzirom na 367 prometnih nesreća koje su se ove godine dogodile duž 1200 kilometara hrvatskih prometnica. U tim je nesrećama 20 osoba smrtno stradalo, 77 ih je bilo teško ozlijeđeno, dok ih je 320 zadobilo lakše ozlijede.

Spremni cijelo ljeto


Potreba za prijevozom stradalih helikopterom ovisi o procjeni liječnika na terenu te dostupnosti zdravstvene zaštite na mjestu događaja, no sve teško ozlijeđene pacijente potrebno je što prije prevesti do bolnice.

Voditelj projekata u Upravi za pravne poslove i ljudske potencijale MUP-a Josip Mihaljević rekao je kako su u Zrakoplovnoj jedinici specijalne policije za ovakve intervencije bili spremni već cijelo ljeto, zahvaljujući dobroj suradnji Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i MUP-a.

Posljednjih nekoliko mjeseci MUP i HZHM intenzivno su radili na edukaciji, a rezultat toga je edukacijski DVD "Prijevoz hitnih medicinskih pacijenata helikopterom: Siguran pristup i priprema pacijenta" kao i plakat "Sigurnost u blizini helikoptera". Cilj tih materijala, koji će biti postavljeni u sve hitne službe i policijske uprave diljem Hrvatske, jest da se svi djelatnici upoznaju kako sigurno pristupiti helikopteru te tako skratiti vrijeme ukrcaja ozlijeđene osobe u letjelicu i vrijeme prijevoza do bolnice.

Pročitajte više