Odšteta od 3,5 milijuna eura: Osječko Gradsko vijeće pristaje na nagodbu s austrijskim tvrtkama

Foto: Hina

OSJEČKO Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici, nakon višesatne rasprave, većinom glasova prihvatilo prijedlog da se pristane na nagodbu u kojoj bi se austrijskim tvrtkama "Strabag" i "Saubermacher" za izgubljenu dobit zbog raskida ugovora za izgradnju regionalnog odlagališta otpada, umjesto traženih pet milijuna eura, platila odšteta od 3,5 milijuna eura.

Od tih 3,5 milijuna eura Osijek bi platio 43 posto, koliki je njegov udjel kao jednog od pet gradova osnivača Javne ustanove Zbrinjavanja otpada istočne Slavonije (ZOIS). Ostali osnivači su Beli Manastir, Vinkovci, Vukovar i Županja.

Zbog nepoštovanja odredaba ugovora o izgradnji tog odlagališta, posebno zbog nedobivanja građevinske dozvole u predviđenom roku, ugovor je raskinut u siječnju 2009. godine, nakon čega su "Strabag" i "Saubermacher" pokrenuli sudski spor tražeći odštetu za izgubljenu dobit. ZOIS je 2013. godine izgubio prvostupanjski sudski spor zbog raskidanja ugovora o izgradnji odlagališta na kojemu radovi nikada nisu niti počeli te je gradovima osnivačima prijetila isplata odštete od 13 milijuna eura.

Vrkić: Najdelikatnija točka u mandatu Gradske uprave

Vrhovni sud ukinuo je u lipnju prošle godine prvostupanjsko rješenje i vratio predmet na ponovno odlučivanje, a u postupku mirenja na Visokome trgovačkom sudu došlo se do prijedloga sudske nagodbe u kojem "Strabag" i "Saubermacher" ne pristaju na odštetu manju od pet milijuna eura. Osijek bi u tom slučaju, kao 43-postotni vlasnik ZOIS-a u tom omjeru sudjelovao u odšteti, to jest s 2,16 milijuna eura, od čega bi 70 posto trebalo platiti do kraja godine.


Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je obrazlažući prijedlog nagodbe kako je to "najdelikatnija točka" u mandatu Gradske uprave te kako predlaže nagodbu jer pravna struka smatra da će sudski sporovi biti izgubljeni pa gradovima osnivačima prijeti znatno veći izdatak za odštetu za posao koji nije niti počeo. Zato smatra da je nagodba manje zlo od nastavka sudskog postupka, čija bi vrijednost u konačnici mogla premašiti 15 milijuna eura. Istaknuo je kako bi se za nagodbu financijska sredstva trebala naći rebalansom gradskog proračuna, što bi omogućilo da grad izbjegne stečaj.

Tajnica grada Jadranka Nikolov izvijestila je kako su tijekom mirenja "Strabag" i "Saubermacher" najavili da će za gradove koji sklope nagodbu postupak završiti i da će tužba protiv njih biti povučena, ali će na te gradove, u skladu s njihovim vlasničkim udjelima u ZOIS-u, raspodijeliti iznos plaćanja odštete i za one gradove koji ne budu htjeli sklopiti nagodbu.

Galić predložio raspisivanje savjetodavnog referenduma

S obzirom na to da je riječ o odluci koja će dugoročno opteretiti funkcioniranje grada, nezavisni vijećnik Mario Galić predložio je raspisivanje savjetodavnog referenduma s pitanjem građanima jesu li za nagodbu ili ne. S tim se nije složio vijećnik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik, koji je rekao da se, ako se sve prebaci na građane, postavlja pitanje zbog čega su onda izabrani gradski vijećnici.


Vijećnici HDZ-a poručili su kako će glasovati protiv nagodbe jer vjeruju u zakone i propise Republike Hrvatske, a pouzdaju se i u odluku Vrhovnog suda, koji je poništio prvostupanjsku presudu. Pozvali su gradonačelnika Vrkića da zatraži primanje kod premijera Zorana Milanovića i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić jer drže se bez pomoći Vlade i visoke politike taj problem neće riješiti.

Nagodbi se usprotivio i vijećnik HDSSB-a Krešimir Bubalo jer smatra da je Osijek dobio "pljačku na europski način" i drži potpuno neprihvatljivim plaćanje odštete nekome tko nije ispunio nijednu ugovornu obvezu.

Istaknuo je kako od institucija pravne države, Državnog odvjetništva i Uskoka očekuje da kazne odgovorne za taj slučaj jer su i u vrijeme njegova gradonačelničkog mandata podnošene kaznene prijave, ali nema saznanja o tome je li nešto poduzeto.

Vrkić od državnih tijela zatražio da kazne odgovorne

Nakon stanke Vrkić je predložio da Gradsko vijeće prihvati prijedlog nagodbe od 3,5 milijuna eura, što je većinom glasova i prihvaćeno.

U izjavi novinarima Vrkić je ocijenio kako se takvim prijedlogom austrijskim tvrtkama omogućuje pronalaženje realnog, iako nepovoljnog rješenja, jer je, kako drži, tragično da se plaća za posao koji nije niti počeo, što smatra "pljačkom".

Izrazio je nadu da će se u nastavku pregovora, koji se očekuju u svibnju, dogovoriti, a od državnih tijela zatražio je da kazne odgovorne za taj slučaj.

Također je rekao kako se nada da će se i ostali gradovi osnivači prikloniti tom rješenju, što bi omogućilo bolju pregovaračku poziciju.

Pročitajte više