Odvjetnik Oscara Pistoriusa uložio priziv na presudu: Sutkinja je pogrešno protumačila zakon

Foto: Hina

JUŽNOAFRIČKI odvjetnik paraolimpijca i atletičara Oscara Pistoriusa uložio je priziv na presudu za ubojstvo manekenke Reeve Steenkamp.

Odvjetnik Gerrie Nel smatra kako je sutkinja Thokozile Masipa pogriješila dok je Pistoriusa proglasila krivim, jer je pogrešno protumačila zakon.

Podsjećamo, Masipa je ovog "zlatnog" trkača osudila na 5 godina zatvora zbog ubojstva svoje djevojke na Valentinovo prošle godine, dok ju je propucao kroz vrata kupaonice u njihovoj kući, a Pistorius je tijekom cijelog suđenja tvrdio kako je mislio da se radi o provalniku.

Postoji mogućnost da ga se nakon što odsluži 10 mjeseci zatvora prebaci u kućni pritvor.

Odvjetnik i dalje tvrdi da ova kazna nije primjerena za atletičara kojemu se amputirane obje noge. Glavni argument u žalbi je njegova tvrdnja da je sutkinja zapostavila važnu "točku" u zakonu koja navodi da je osoba kriva za ubojstvo ako je bila svjesna toga da će druga osoba vjerojatno umrijeti zbog njezinih radnji, no ipak je nastavila sa svojim "akcijama".

Sutkinja je nakon trosatnog izlaganja obiju strana odlučila za sutra odgoditi donošenje odluke o prizivu tužiteljstva. Masipa, sutkinja koja je oslobodila Pistoriusa optužbe za ubojstvo a zadržala tek onu za ubojstvo iz nehata, mora odlučili prihvaća li da suđenje preispitaju suci Vrhovnog prizivnog suda u Bloemfonteinu, prenosi AFP.

Pistorius nije nazočio današnjoj raspravi.

Pročitajte više