Odvjetnik ne zna gdje mu je branjenik: Vraća li se Hrvoje Petrač u zatvor?

JEDAN od najpoznatijih hrvatskih osuđenika, Hrvoje Petrač sutra se mora pojaviti pred sudom.

Iako je jedan od uvjeta izlaska na slobodu, nakon presude za otmicu sina generala Zagorca bio da ne smije napuštati zemlju bez odobrenja, on je to posljednjih mjeseci učinio dvadesetak puta.

Moguće je da Petrača vrate u zatvor

Sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Jambrović sutra će odlučiti što s Petračem. On se mora na sudu pojaviti s putovnicom, a njegov odvjetnik nada se da će se izvući samo s opomenom ili, u najgorem slučaju, oduzimanjem putne isprave.

Međutim, moguće je da zbog tih putovanja Petrač bude vraćen u zatvor, iz kojeg je pušten 15 mjeseci prije isteka kazne na uvjetnu slobodu. Ako se Petrač sutra ne pojavi na sudu, za njim će biti raspisana međunarodna tjeralica.

Petrač putovao u Španjolsku i Tursku

U MUP-u su objasnili da policija nikad od nadležnih institucija nije dobila nalog da Petrača kontrolira na graničnim prijelazima pa nisu morali znati da je Petrač na uvjetnoj slobodi i da iz Hrvatske ne može bez dozvole suda. Prema zakonu, ne postoji obveza granične policije da svaku osobu provjerava, a putovnicu "skenira".

Petrač je u posljednjih pet mjeseci putovao u Španjolsku i Tursku, gdje je bio i uhićen i to zbog tjeralice koja je za njim bila raspisana prije nekoliko godina, a koju turske službe nisu ažurirale.

"Ne znam je li se Petrač vratio u Hrvatsku"

"Ne znam je li se vratio u Hrvatsku, ali znam da će se pojaviti pred sudom", rekao je Petračev odvjetnik Velimir Došen koji se još nije čuo sa svojim klijentom ali pretpostavlja da će ga zvati danas tijekom dana.

Iako je jedan od uvjeta izlaska na slobodu nakon presude za otmicu sina generala Zagorca bio da ne smije napuštati zemlju bez odobrenja, Petrač je to posljednjih mjeseci učinio 20-ak puta. Ne namjerno, uvjeren je njegov odvjetnik pa se nada da će sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Jambrović sutra biti blag.

"Smatram da bi mogao dobiti nekakvu opomenu, eventualno pojačano i češće javljanje sucu izvršenja, a kao najstrožu varijantu smatram oduzimanje putovnice", istaknuo je Došen, koji smatra da ne bi trebalo doći do odluke da je prekršen uvjetni otpust i povratka u Remetinec jer je Petrač učinio propust, a ne novo kazneno djelo.

Pročitajte više