Odvjetnik osumnjičenog za 11. rujan: Nakon devet godina moj klijent još uvijek krvari iz rektuma

Foto: B. Hussein Soetoro/Wiki

ODVJETNIK muškarca optuženog za pomaganje u uroti koja je rezultirala terorističkim napadom od 11. rujna kaže da je njegov klijent "rektalno zlostavljan" dok je bio u nadležnosti CIA-e i "da nastavlja krvariti danas, najmanje devet godina kasnije".

Odvjetnik Walter Ruiz je tvrdnju iznio na sudskom ročištu otvorenom za javnost i od vojnog suca zatražio da intervenira i Saudijcu Mustafi Hawsawi (46) kojem prijeti smrtna kazna osigura odgovarajuću medicinsku skrb, javlja dopisnica Miami Heralda Carol Rosenberg.



Hawsawi je uhićen u ožujku 2003. godine zajedno s navodnim i samoprozvanim orkestratorom terorističkog napada Khalid Sheik Mohammedom (49). Muškarac je optužen za financiranje i pružanje logističke potpore otmičarima.


Prema izvješću Rosenberg, optuženi već godinama u sudnici sjedi na jastuku, a u četvrtak je prvi put imao priliku iznijeti detalje o zlostavljanju CIA-e u otvorenoj sudnici. Portal Boing Boing ističe da terminologija korištena na ročištu prikriva činjenicu da je Hawsawi bio žrtva silovanja, odnosno sodomije. 

SAD je potpunu cenzuru u postupcima protiv optuženih za 11. rujan djelomično ukinuo nakon objave izvješća američkog Senata o "pojačanim tehnikama ispitivanja" Središnje obavještajne agencije (CIA).

> "Rektalno hranjenje i hidratacija" u izvješću o brutalnim tehnikama ispitivanja CIA-e

Pročitajte više