Odvjetnik, pravnik, humanist i aktivist za ljudska Slobodan Budak pokopan na Mirogoju



ODVJETNIK i pravnik Slobodan Budak, pokopan je danas na Mirogoju, a ispraćen je od strane uže obitelji i bliskih prijatelja. Naime, jedna od posljednjih želja ovog odvjetnika i poznatog aktivista za ljudska prava je da ga pokopaju bez javnih komemoracija i bez pompe, prenosi Novi list.

Osim po svom aktivizmu, od čega izdvajamo akciju u Varšavskoj ulici gdje je s grupom mladih ljudi odveden u policijsku stanicu na 10 sati dugo saslušanje, Budak će ostati zapamćen i kao bivši javni tužitelj koji u jeku Hrvatskog proljeća u prosincu 1971. godine podnio ostavku na tu dužnost. Budak, kako je kasnije objasnio, nije htio podizati optužnice protiv zagovornika demokracije.

U neovisnoj Hrvatskoj bio je jedan od suosnivača Hrvatskoga helsinškog odbora, i jedan od njegovih najuglednijih članova.

"Bio je vrhunski pravnik, a nadasve human čovjek. Volio je ljude, nije mogao imati osobnoga neprijatelja. Mogli ste se s njim ne složiti, ali u pitanjima principa, kod Slobodana je uvijek pobjeđivao princip. Njegovim odlaskom mnogo gubi pravna struka, ali i cijela zajednica: Slobodan Budak bio je savjest hrvatskog društva«, rekao je bivši predsjednik Stipe Mesić, prenosi Novi list.

Budak je preminuo 5. svibnja u 82. godini.

Pročitajte više