Oglašivači Markićke i šatoraša cenzurirali video oglas predstave jer "asocira na sotonu"

Foto: Festival Perforacije

JUČER se u Zagrebu održalo svečano otvaranje Festivala Perforacije, u sklopu kojega će ove godine biti postavljeno dvadesetak predstava, performansa i instalacija. Ipak, čini se kako ni festival koji uživa potporu Ministarstva kulture, zagrebačkog Ureda za kulturu i Europske unije nije imun na galopirajuću invaziju desničarskih ispostava na javni prostor.

Divinus Victoria, tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem oglasnog prostora na velikim LED ekranima na najposjećenijim lokacijama u Zagrebu, kao što su na primjer Trg bana Josipa Jelačića i Trg Petra Preradovića, naplatila je, a potom odbila izvršiti uslugu za naplaćeno, uz tvrdnju kako je reklamni video spot Perforacija za predstavu "Nečastive" Brune Isakovića "nepoćudnog sadržaja", piše kupus.net.

Naručitelj reklame, udruga Domino, u medijskom priopćenju ističe kako "ne prihvaća neposlovnost tvrtke Divinus Victoria i njihovu namjeru zadržavanja uplaćenih sredstava, kao ni "proizvoljnu ocjenu jedne privatne tvrtke koja koristi koncesiju za javno oglašavanje u Gradu Zagrebu o nepoćudnosti promotivnog spota". Priopćenje koje potpisuje umjetnički direktor Festivala Perforacije Zvonimir Dobrović u nastavku prenosimo u cijelosti.

Otkazali im spot jer mu ime asocira na sotonu?

Festival Perforacije svečano će biti otvoren 25. lipnja, u Zagrebu, a traje do ponedjeljka 29. lipnja. U okviru ovog međunarodnog festivala bit će postavljeno dvadesetak predstava, performansa i instalacija. Festival se održava, među ostalim, i uz potporu Ministarstva kulture RH, zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, te europskog projekta EU Kreativna Europa. Festival je ove godine uvršten na listu europskih festivala koji promiču inovativnost u umjetnosti Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) što je brend pokrenut pod pokroviteljstvom Europske komisije.
 
Da bismo najavili ovogodišnje Perforacije te predstavu "Nečastive" koja sutra ima premijernu izvedbu u ZKM-u, zakupili smo prostor na video zaslonima na Trgu bana J, Jelačića i Cvjetnom trgu od 13. - 28. 6.

Međutim, dan prije otvorenja festivala, a zapravo 11 dana nakon ugovorenog roka, primili smo potpuno neočekivanu obavijest da je promotivni spot nepoćudnog sadržaja, jer ime predstave asocira na "nečastivog, sotonu, đavla, vraga, lucifera" i da se "u jednom kadru vidi gola bradavica ženskih grudi".

1152x480 from Domino on Vimeo.

Novac uzeli, a nisu pružili uslugu

Nadalje, tvrtka se navodno konzultirala s Gradom i odlučila da vrijeđamo ćudoređe naših građana što rezultira time da se spot nije odvrtio u zakupljenim terminima, niti će se vrtiti, a tvrtka nije u mogućnosti ni napraviti povrat uplaćenih sredstava za kampanju koju nije izvršila. Ovim putem želimo javno zatražiti od tvrtke Divinus Victoria da pojasni koje su točno gradske institucije konzultirane o podobnosti našeg video spota. Također, tražimo pismenu odluku od strane tih institucija vezano uz zabranu spota kojim se najavljuje festival Perforacije i predstava koja igra u jednom od najvećih gradskih kazališta. Isto tako, tražimo bezuvjetni povrat uplaćenih sredstava za neizvršavanje usluge koja je dogovorena i plaćena.
 
Gradu Zagrebu postavljamo pitanje pod kojim uvjetima je tvrtka Divinus Victoria dobila koncesiju za vanjsko oglašavanje u Zagrebu.
 
Ne prihvaćamo neposlovnost tvrtke Divinus Victoria i njihovu namjeru zadržavanja uplaćenih sredstava, ne pristajemo na proizvoljnu ocjenu jedne privatne tvrtke koja koristi koncesiju za javno oglašavanje u Gradu Zagrebu o nepoćudnosti promotivnog spota na temelju njihove asocijacije na đavla ili prikaza polugolih tijela u spotu najave Festivala Perforacije. Zabrinjava nas ova i svaka vrsta cenzure te nasrtaj na slobodu izražavanja, a kojima posljednjih tjedana sve više svjedočimo u Hrvatskoj, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Dobrović.

Usto, Domino prenosi i pismo Divinus Victorije putem kojega su ih upozorili na "nepoćudnost" sadržaja, koje također prenosimo u nastavku.

Problem i "gola bradavica ženskih grudi"

"Poštovani,
uz sve poštovanje prema Vama kao klijentu kao i našom željom za budućom suradnjom sa Vama, moramo Vas izvijestiti da naša tvrtka ne oglašava nikakve video materijale nepoćudnog sadržaja , niti materijale koji nekoga mogu uvrijediti ili povrijediti nećije osjećaje. U takve materijale smatramo, golotinju, nepristojne poruke, dvosmislene poruke, i slično...

S obzirom da se u vašem materijalu spominje riječ "nečastive" koja asocira na nečastivog, sotonu, đavla, vraga, lucifera, kao i to da su u videouratku polugola tijela a u jednom kadru se vidi gola bradavica ženskih grudi, takav materijal u konzulaciji s gradom i suvlasnicima vrijeđa čudoređe naših građana i kao takav takođerne spada u materijal koji mi ne emitiramo.

Što se tiče povrata uplaćenih sredstava, ista se nemogu vratiti jer su utrošena za već ranije dogovorenu sekundažu.Nismo vas ni prije mogli obavijestiti o nemogučnost emitiranja iz razloga konzultacija s svim instancama i suvlasnicima.

Ono što možemo i hoćemo to je ponuditi Vam drugi termin (može i po Vašoj želji) , a vi ga iskoristite sa drugim video propagandnim materijalom koje se ne kosi sa gore navedenim stajalištima naše tvrtke o oglašavanju. U želji za budućom suradnjom, srdačno vas pozdravljamo!", stoji u pismu direktora tvrtke Hrvoja Topića.

Divinus Victoria podržala Željku Markić i šatoraše

Plakati za "Nečastive" u međuvremenu već dva tjedna krase površine oglasnika Arto i Outdoor Akzent, i to na veoma posjećenim lokacijama kao što su Glavni kolodvor, Ilica i Savska ulica. Divinus Victoria već neko vrijeme posluje u minusu. Tako su 2013. godinu završili s 1,4 milijuna kuna gubitka, a 2014. godinu sa 493.900 kuna minusa. Tvrtku Divinus Victoria osnovali su Roman Slovenec, Marinko Stojanović i Davor Denac.

Ime Davora Denca spominje se na raznim forumima, a o njemu se govori kao o iscjelitelju i Božjem poslaniku, no zagrebački svećenik fra Smiljan Kožul prozvao ga je varalicom. Marinko Stojanović punio je stupce crne kronike 1999. godine kad je u jednom disko klubu u Požegi ubio Miljenka Soldu. Stojanović je najprije napao Soldu, koji je zatim izvadio pištolj i ranio Stojanovića u noge. Međutim, i Stojanović je bio naoružan, Soldu je smrtno ranio u trbuh, zbog čega je preminuo u bolnici. Još poznatiji je po obračunu sa Željkom Kerumom u jednom zagrebačkom kafiću u listopadu 2008. godine.

S druge strane, Divinus Victoria podržala je kampanje koje su, prema njihovom mišljenju, u skladu s javnim ćudoređem. Na njihovim LED ekranima tako su se emitirali spotovi kampanje "40 dana za život", koja je bila usmjerena na zabranu pobačaja i iskazivanje podrške Željki Markić. 

> Zahvaljivali Bogu zbog ukidanja zdravstvenog odgoja, a sad usred Zagreba reklamiraju zabranu pobačaja

Zagrepčani su na najposjećenijim mjestima u gradu na ekranima Divinus Victorije mogli vidjeti i spot podrške udruzi šatoraša iz Savske "100% za Hrvatsku", a na displejevima tvrtke mogli su se vidjeti i spotovi putem kojih se zahvaljivalo Bogu na odluci Ustavnoga suda o zdravstvenom odgoju te putem kojih se blagoslivljalo suce ili pozivalo Zagrepčane da se uzdaju u Isusa Krista.

> Crkva iz Stenjevca preko tvrtke osuđenog ubojice i lažnog iscjelitelja poziva "Zagrebčane" na misu i proštenje!

Oko cijeloga slučaja Index je jučer kontaktirao tvrtku Divinus Victoria, ali i Grad Zagreb. Na naše upite do trenutka objavljivanja ovoga članka nismo dobili odgovore.

Pročitajte više