Ogorčeni suprug Pakistanke koja je kamenovana na smrt: Policija je samo stajala i gledala

Screenshot: Google maps

SUPRUG Pakistanke koja je nasmrt kamenovana jer se udala za muškarca kojeg voli optužio je policiju da nije učinila ništa kako bi spriječila ubojstvo te da je samo stajala i promatrala što se događa.

"Vikali smo i molili za pomoć, ali nitko nije reagirao. Jedan od mojih rođaka se skinuo kako bi im privukao pozornost, ali ni tada nisu intervenirali", kazao je Muhammad Iqbal za BBC.

Podsjetimo, pakistanska obitelj u utorak je pred sudom u Lahoreu na smrt kamenovala 25-godišnju ženu jer je udajom za muškarca kojeg voli osramotila obitelj

Farzana Iqbal čekala je da se otvori Visoki sud u Lahoreu kada je stigla skupina od desetak muškaraca i napala je ciglama, rekao je policijski časnik. Među napadačima bili su njezin otac, braća i bivši zaručnik. Iqbal je zadobila teške ozljede glave i preminula u bolnici. Svi su napadači pobjegli, osim njezina oca koji je priznao ubojstvo i objasnio da je to pitanje časti.

Svake godine oko tisuću pakistanskih žena pogiba od ruku članova obitelji u takozvanim zločinima iz časti, navodi skupina za ljudska prava Aurat.

Šarif zatražio istragu o kamenovanju mlade žene

Pakistanski premijer Navaz Šarif zatražio je izvješće o tome zbog čega policija navodno nije reagirala dok su trudnu ženu članovi njezine obitelji kamenovali na smrt pred jednim od najviših sudova u Pakistanu, rekao je njegov glasnogovornik u četvrtak.


Farzana Ikbal (25) napadnuta je u utorak, kazala je policija, jer se udala za čovjeka kojeg je sama odabrala. Njezin je suprug kazao da policija nije učinila ništa u tih 15 minuta nasilja pred Visokim sudom u Lahoreu.

"Preklinjao sam ih neka nam pomognu, ali oni su kazali da to nije njihova dužnost", rekao je Muhamed Ikbal za Reuters.

U dijelovima Pakistana, većinski muslimanske nacije od 180 milijuna ljudi, očekuje se da se žene slože s dogovorenim vjenčanjima a njihovo odbijanje može dovesti do "ubojstva iz časti".

Mnoge pakistanske obitelji smatraju nečasnom ženu koja sama izabere svog supruga.

Šarif je primio na znanje vijest o "brutalnom ubojstvu" u nazočnosti policije, rekao je njegov ured za tisak u priopćenju, dodajući da "potpuno neprihvatljiv" zločin treba odmah procesuirati u skladu sa zakonom.

Svi osumnjičeni osim njezina oca, koji je uhićen, nestali su. Policijski časnik rekao je u utorak da je otac kazao da se radilo o ubojstvu iz časti jer je dvadesetpetogodišnja žena osramotila obitelj udajom za Ikbala umjesto za rođaka kojeg joj je namijenila obitelj.

Policija kaže da su među napadačima bili njezin otac, dvojica braće i bivši zaručnik.

Napad je izvršen na jednoj od najprometnijih ulica Lahorea, u blizini čuvanog ulaza u zgradu suda.

 

Pročitajte više