Oko 500 srednjoškolaca iz Broda i dalje ne želi na nastavu: Hoćemo 5 dana nastave i 5 dana prakse!

Foto :sbplus.hr

UČENICI Srednje medicinske škole u Slavonskome Brodu odbili su danas prijedlog da se vrate na nastavu dok se ne počne rješavati njihov problem i odlučili su nastaviti štrajk kojim traže promjenu rasporeda nastave i stručne prakse. Oni će po rasporedu dolaziti u školu, ali neće ići na nastavu, odlučili su nakon današnjih sastanaka na kojima su predstavnici Brodsko-posavske županije o njihovoj preopterećenosti razgovarali najprije s članovima Vijeća roditelja i ravnateljicom, a zatim i s učenicima. Prije nego što se vrate na nastavu, učenici očekuju da će se u školi početi provoditi vidljive mjere.

Pet dana prakse, pet dana nastave

U mjerodavnome ministarstvu doznaje se da su jučerašnjim stručno-pedagoškim nadzorom u školi utvrđene mnoge nepravilnosti u organizaciji nastave za učenike svih zanimanja, a u tijeku je i inspekcijski nadzor. Nakon današnjeg sastanka u Županiji ravnateljica škole Katica Lujić nije ništa željela komentirati.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Vladimir Štefanek, nakon prvog sastanka, kao rješenje ponudio je dužu satnicu prakse, koja bi se tako odradila u manje dana.

Novinarima su se nakon svega obratili i učenici, iznenađeni što njihov prijedlog ravnateljica nije ni predočila županiji premda je im je to obećala nekoliko sati prije u školi. "U Županiji su nam obećali da će nam dostaviti dopis kojim će potaknući ravnateljicu da uputi naš prijedlog plana održavanja nastave i prakse u ministarstvo prosvjete. Mi tražimo da idemo pet dana na praksu, pet dana na nastavu", kaže član organizacijskog odbora učeničkog prosvjeda Slaven Knežević.

Oko 500 učenika ne ide na nastavu

Na pitanje Hine danas je svoje viđenje stanja u Srednjoj medicinskoj školi dalo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta: "Organizacija nastave odgovornost je ravnatelja, dok je za stvaranje adekvatnih uvjeta u kojima će se ona odvijati zadužena županija. Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih provela je jučer u školi stručno-pedagoški nadzor tijekom kojega su utvrđene brojne nepravilnosti u organizaciji nastave za učenike svih zanimanja." Ministarstvo ističe da se u školi provodi i inspekcijski nadzor o čijim će rezultatima naknadno izvijestiti budući da je postupak još u tijeku.

Oko 500 učenika te škole već tri dana ne ide na nastavu jer drže neprimjerenim raspored po kojemu zbog prakse ustaju u pet sati ujutro, a zatim odlaze na redovitu nastavu poslijepodne. Zbog takvog rasporeda, mnogi se učenici kući vraćaju tek oko 21 sat. Ističu kako bi se do ponovnoga ranojutarnjeg polaska na praksu trebali odmoriti i istodobno pripremiti za nastavu.

Pročitajte više