Operacija uspjela, pacijent umro: Split i Gay Pride se ne vole, parada prošla sablasno praznim gradom

OPERACIJA uspjela, pacijent umro! Drugi splitski Pride pružio je potpuno drugačiju sliku od prvog, no teško da se može proglasiti uspjelim.

MUP Hollywood

Nasilja nije bilo. Povorka je prodefilirala sablasno praznim gradom. Rijetki su Splićani paradu snimali, a mišljenje su, poučeni iskustvom od lani, uglavnom zadržali za sebe. I policija se nasnimala, kamerama su pokrili svaki kutak trase, angažirana tehnika dostajala bi i za kakav hollywoodski blockbuster.

Ima li Pride smisla bez Splićana, pitali smo ministra Ranka Ostojića. On je Splićane vidio u paradi, što je istina, ali samo djelomično. Nemoguće je, naime, da je ministar propustio vidjeti način na koji je ove godine osigurana parada ponosa. Trenutno je u Splitu izgleda jedino tako moguće jamčiti sigurnost povorci - potpunom okupacijom gradskog središta bataljunom interventne policije!   

ZOO Pride

Nije da nije bilo interesa. Dapače. Par stotina Splićana dočekalo je paradu na Rivi i Matejuški, ali toliko su bili daleko da nikakva izravna "komunikacija" nije bila moguća.

Oni rijetki koji su se odvažili nešto neprilično provaliti, bili su odmah pokupljeni. Na kraju se bilanca privedenih popela na 70. Kao na nekom solidnijem okršaju na Poljudu...

Ni mnogima u Prideu nije ovakva atmosfera u Splitu bila po volji. Nekima se učinilo da su prošetali u kavezu, što i nije daleko od istine.

Poruke se nisu čule s druge strane

Miting održan na Rivi bio je tako namijenjen isključivo sudionicima Pridea. Poruke njihovog skupa nisu se daleko čule. Možda i bolje. Tako nitko van ograde nije čuo europarlamentarku Marije Cornelissen, poznatu po tome što se zalagala da hrvatski jezik ne bude priznat kao jezik EU, već bi se po njoj svi narodi s prostora bivše Jugoslavije trebali služiti srpsko-hrvatskim.

Ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić to ne smeta. Kaže politika je takva. Danas jedno, sutra drugo. Može biti, no nema sumnje da bi mnogima s druge strane pozlilo da su čuli Cornelissen kako oduševljeno kliče pripadnicima LGBT zajednice: "Vi ste budućnost."

Sanji Juras iz Kontre zasmetalo je što smo izvadili Cornelissen iz konteksta. Pride nema nikakve veze s njezinim političkim angažmanom, tvrdi ona. Čudno, jer Pride ima apsolutno politički kontekst, s obzirom da za glavni cilj ima zakonske izmjene kojima bi se omogućila istospolna zajednica sa svim pravima koji imaju i "normalni" brakovi, uključujući i posvajanje djece.

Politička atrakcija

Depolitizacija Pride stoga je sasvim nemoguća, premda su se organizatori svim silama trudili za politizaciju okriviti političare, i s jedne, i s druge strane. Milanovićevi ministri bili su u povorci, ali nisu htjeli govoriti pa je to ocijenjeno licemjernim. Kerum je, pak, pribijen na križ jer je promijenio trasu i davao izjave koje nisu išle u korist Pridea.

Boj za glasove birača, sasvim je to jasno, temeljna je odrednica stava određene političke opcije o Gay Prideu i u tom smislu druga splitska parada ponosa bila je prije svega prvorazredna politička atrakcija. Nadanja ministra Arsena Bauka da će jednog dana postati turistička atrakcija čine se nakon ovog drugog splitskog Pridea desetljećima daleka...  

Pročitajte više