Opet instalacije: Požar u splitskom KBC-u uništio Zavod za neurokirurgiju

Foto: Hina

VELIKI požar u splitskom je KBC-u uništio sinoć Zavod za neurokirurgiju. Šteta je golema, a ovo je u 2015. godini drugi požar koji je poharao splitsku zdravstvenu ustanovu nedavno nagrađenu laskavom titulom najbolje hrvatske bolnice.

Vatra je buknula iza 2 sata. Odmah su pozvani vatrogasci, koji su se par sati borili s požarom. Njih 25 sa 11 vozila, a pomagala je i policija. Velike probleme zadavao im je gusti crni dim.

Uzrok požara kvar na električnim instalacijama

Sa Zavoda je evakuirano 9 pacijenata sa Odjela intenzivne njege te još 18 pokretnih. Nitko nije stradao, niti je ozlijeđen u evakuaciji.

Na zgarištu je obavljen očevid, a u bolnici su formirali Krizni stožer.

Iza podneva je stigla vijest da je policija utvrdila kako je uzrok požara kvar na instalacijama u razvodnoj kutiji.

Ministar dobio izvještaj, u bolnicu (ponovno) dolazi gradonačelnik

Sanacijski upravitelj dr. Kolja Poljak potvrdio je za Index da je Zavod za neurokirurgiju izbačen iz stroja.

"Radi se o desetak soba sa 40 kreveta. Tu nema operacijskih sala. Šteta je, nema sumnje, velika, uglavnom zbog dima koji je zacrnio zidove. To će sada trebati ofarbati, sterilizirati. Izvijestio sam ministra o svemu tako da ćemo uz njihovu pomoć i osiguranje sanirati situaciju u najkraćem mogućem roku. Svoj posjet bolnici najavio je i gradonačelnik Ivo Baldasar, a Krizni stožer će oko podneva vidjeti ima li kakvih napredaka u istrazi", kazao nam je sanacijski upravitelj dr. Poljak.

Baldasar je u bolnicu došao i nakon prvog ovogodišnjeg požara na Kirurgiji te je zamolio pacijente za strpljenje. Tada su mjesec i pol dana van funkcije bile operacijske sale.

Kad padne noć...

Dio bolnice u kojem se nalazi Zavod za neurokirurgiju smješten je u staroj zgradi.

"Najvažnije je da nitko nije nastradao. Moram pohvaliti veliku požrtvovnost medicinskog osoblja koje je odradilo uistinu sjajan posao. I vatrogasci su stigli u rekordnom roku", kazao je dr. Poljak. 

Početkom godine planuo je hladnjak u čajnoj kuhinji splitske Kirurgije. Šteta je također bila ogromna jer je dim kontaminirao operacijske sale koje su van funkcije bile više od mjesec dana. Utvrdilo se kako je riječ o tehničkom kvaru. Oba požara buknula su po noći.

Pročitajte više