Opet poskupljuju gorivo, struja i plin: Psihološka granica je probijena, Vlada mora reagirati odmah

U UTORAK građane očekuje novi udarac na džepove, jer će cijene goriva opet rasti.

Neslužbeno, Eurosuper 95 poskupjet će na 11 kuna i 4 lipe, a rast će naravno i cijene ostalih goriva. Eurodizel će biti skuplji 15 lipa i iznosit će 10,33 kuna. I ostala će goriva poskupjeti od 10 do 30 lipa po litri. Podsjetimo, ministar Linić ranije je govorio kako psihološku granicu za ovu Vladu predstavlja cijena od 12 kuna po litri. Međutim, mnogi su spremni kazati kako reagirati treba već danas, jer su rast cijena goriva automatski reflektira i na cijene ostalih dobara i usluga.

Autoprijevoznici su već najavili da će dizati cijene. Jučer je potvrđeno i da će rasti cijena struje, još ranije je najavljeno povećanje cijena plina i sve to izaziva lančanu reakciju. I sindikati i analitičari se slažu - Vlada ima manevarskog prostora za ublažavanje udara na standard.

"Sve je to dovoljno da se upali znak za uzbunu", ističe predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske, Damir Jakuš, dodajući kako Vlada mora reagirati te se ne može  stalno skrivati iza formulacije slobodnog tržišta.




Cijenu na kraju uvijek plaćaju krajnji potrošači

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever ističe pak da će građani teško izdržati novi val poskupljenja i da Vlada mora reagirati smanjivanjem trošarina na goriva.


"Jasno je da Vlada u rukama ima nadzor i za poskupljenje struje i za poskupljenje plina. Naime, njezina regulatorna agencija odobrava ili ne odobrava to poskupljenje. U ovom trenutku trebalo bi sve učiniti da se to poskupljenje ne dogodi", kaže Sever.

Tu je, kaže Sever, još i veći PDV koji udara i na gospodarstvo, čime je u konačnici udar na standard građana još jači, a "naše plaće i mirovine za to više naprosto nemaju snage"

A za nove troškove snage više nemaju ni trgovci, ističe predsjednik Ceha trgovaca HOK-a Boris Vukelić. "Nažalost, svako povećanje neizbježnih troškova poput goriva i PDV-a kad tad se mora prenijeti na kupca, koji u konačnici te troškove uvijek plaća", kaže Vukelić.

Rješenje je u konkurentnijem hrvatskom gospodarstvu

Ekonomski analitičar Luka Brkić međutim ističe da Vlada, bar što se tiče goriva, ima malo manevarskog prostora.




Brkić misli sljedeće: "Priča je vrlo jednostavna, protiv rasta troškova života treba se boriti konkurentnijim hrvatskim gospodarstvom."

"Trebamo moći više izvoziti nego uvoziti, što znači da treba stvoriti novu dodanu vrijednost koja će onda omogućiti višu razinu standarda ali i mogućnost lakšeg odolijevanja ovakvim šokovima", zaključuje Brkić.

Pročitajte više