Oporba složna: Do "lex Perković" nije trebalo ni doći

Foto: Hina

IAKO pozdravlja konačno rješenje višemjesečnog spora s Europskom komisijom, saborska oporba složno poručuje: do njega nije trebalo ni doći, samo smo si nepovratno pokvarili imidž u Europskoj uniji.

I prije nego je iz Bruxellesa potvrđeno da je postignuto kompromisno rješenje, oporba je zbog Lex Perkovića jutros zatražila stanku. Zasmetalo im je što ih o mogućem rješenju nitko nije obavijestio.

U Saboru ne znaju ništa

"Portali vrište sve je riješeno, a da mi zastupnici ovdje u Saboru gdje se odlučuje ne znamo ništa", rekla je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

A kad je stigla potvrda iz oporbe su stigle i kritike. "Nepotrebno smo izgubili vrijeme i pokvarili ugled Hrvatske", isticali su oporbenjaci.

"Nakon ovoga, kada ćemo poslovati s Njemačkom, oni će reći kako trebaju vidjeti hoće li nas Hrvati prevariti, lažu li Hrvati, laže li premijer. Mislim da bi se gospodin Milanović nakon ovoga trebao ispričati hrvatskoj javnosti, a i onima koje je povukao za nos jer smo ispali zemlja koja ne radi fer, zemlja koja jedno obećava, a drugo radi", rekao je laburist Branko Vukšić.

Nema kompromisa

"Dojam o tome kako smo se kao suverena država i 28. članica nije dobar. To se ne može samo tako gumicom izbrisati, ali zadovoljna sam što očito ipak izlazimo iz krize i što nam se mač sankcija miče iznad glave", dodala je Jadranka Kosor.

S time se slaže i HDZ-ov Gordan Jandroković koji poručuje da nije riječ o nikakvom kompromisnom rješenju.

"Ovo nije kompromis. Ovo je ustupak, dobra volja od strane Europske komisije kojom je pružena još jednom ruka Vladi da iziđe iz ove situacije koja je bila potpuno nepotrebna, štetna i utjecala je na ugled Republike Hrvatske", rekao je HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković.

I Milanovićevi suradnici znaju da je sukob bio nepotreban

Članovi vladajuće koalicije očekivano pozdravljaju dogovor, a na pitanje je li nam sve ovo trebalo, HNS-ov Goran Beus Richembergh diplomatski odgovara.

"Mogli smo i bez toga. Definitivno smo to mogli i ranije riješiti, no znate da za takve dogovore treba vremena. No, mi smo bili strpljivi", rekao je Richembergh.

"Očekivani je dogovor. Dobili smo mogućnost da u tom intervalu do eventualne konačne primjene zakona možemo pokrenuti promjene Ustava. To je najveća prepreka za izručenje dijela ljudi za koje će se tražiti uhidbeni europski nalog jer su jednim dijelom ta djela otišla u zastaru", dodala je SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec.

Što s Ustavom?

"Moramo izručiti osobe koje su osumnjičene za teška kaznena djela, u ovom slučaju radi se o izručenju Njemačkoj, a nakon toga HDZ je spreman razgovarati o ustavnim promjenama“, kaže Jandroković.

Ključni bi mogli biti Laburisti.

"Nisam protiv promjene Ustava jer bi time štitio one koji su počini teške zločine i ne mislim da je Ustav sveto pismo, naročito ne naš koji se gazi svakog dana. Stav laburista će se znati poslije sutrašnje sjednice predsjedništva", rekao je Branko Vukšić.
 

Pročitajte više