Opsadno stanje na Žitnjaku: Iz Ledovog pogona iscurio amonijak, zasad nema opasnosti za ljude i okoliš!

Foto: Ronald Goršić/Cropix

PREMA dojavi iz centra 112, jutros u 07:40 sati, u pogonu tvornice Ledo d.d. dogodio se akcident ispuštanja amonijaka zbog kvara na ventilu u sustavu, izvijestili su iz Ureda za hitne situacije Grada Zagreba. 

Nadležne službe Leda su obavijestile centar 112 i inspektora za zaštitu okoliša. Ledo je zatvorio ventil, te je pokrenuta sanacija. Pogon u Ledu ponovo je pokrenut u deset sati, nakon što je utvrđeno da nema opasnosti za ljude i okoliš.

Zbog osiguranja na teren su izašle PU zagrebačka, Hitna medicinska pomoć i dežurni službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Vatrogasci su na teren izašli s više vozila i to akcidentnim, navalnim, tehničkim i zapovjednim. 

Nema ozlijeđenih. U ovom trenutku nema opasnosti za ljude i okoliš, stoji u priopćenju iz zagrebačkog Ureda za hitne situacije. Koncentracija amonijaka u postrojenju Leda već prije 10 sati bila je toliko niska da se ulazi u njega bez gas maske.

Udisanje amonijaka može izazvati različite teškoće, ovisno o koncentraciji kojoj je osoba izložena. Amonijak jako nadražuje dišne organe. Može uzrokovati pečenje sluznice nosa i gornjih dišnih putova, ali i smrt gušenjem uslijed nakupljanja tekućine u plućima.

Zmajlović o curenju amonijaka na Žitnjaku: Nema opasnosti

Ministra zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, komentirao je curenje plina u Ledu, na zagrebačkom Žitnjaku. "Najbitnije ja da nema ozlijeđenih", rekao je ministar i dodao: "Izvršena su mjerenja i izvan samog pogona, koncentracija je unutar dopuštenih vrijednosti što bi značilo da izvan samog objekta nije došlo do istjecanja amonijačkih para. Nema opasnosti, stvar je stavljena pod kontrolu, a uzrok je najvjerojatnije pad naponske mreže".

Pročitajte više