Opsadno stanje uz Dravu: Prolazi najveći vodni val u posljednjih 40 godina

Foto:FAH

RIJEKOM  Dravom na osječko-baranjskom području prolazi najveći vodni val u posljednjih 40 godina. Dežurne službe su na terenu, stanovnicima pomaže više od 400 vojnika, a nasipi zasad odolijevaju pritisku, rekao je Ivica Nađ iz osječkog centra Hrvatskih voda za Media servis.

Kulminacija u Osijeku

''Vrh vodnog vala nalazi se nizvodno od Belišća prema Osijeku. Očekujemo da će tijekom dana do navečer vodostaj kuliminirati u Osijeku i da neće dalje rasti. Visina vodnog vala je zasada pobjeđena. Ali sada predstoji intenzivno čuvanje kako stalnih tako i privremenih nasipa na pojedinim kritičnim točkama. Trenutno je situacija još pod kontrolom. Ima manjih izljevanja, a nekoliko je vikendica poplavljeno uz rijeku Vučicu'', rekao je Nađ.

Obranjena Karašica

Vikend naselje Karašica, gdje je noćas bila velika opasnost od poplave, branilo je i obranilo oko 600 ljudi koji su u zečji nasip ugradili dodatnih 15.000 vreća, izvijestio je danas osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i predsjednik Stožera zaštite i spašavanja, nakon sjednice Stožera.

Situacija je bila kritična, no cjelonoćnim radom svih službi na terenu, među kojima je bilo 320 pripadnika Hrvatske vojske, 133 interventnih policajaca, stotinjak vatrogasaca te mjesno stanovništvo uspjelo se visoku vodu staviti pod kontrolu. Sve ekipe su i dalje na terenu jer se očekuje da će opasnost biti prisutna još dva do tri dana, dok se voda ne počne povlačiti, rekao je Šišljagić.

Drava ide do maksimuma od 442 centimetra

Dodao je da je dao nalog za evakuaciju stanovnika naselja Karašica ako zatreba te da je za to sve osigurano. Tamo se trenutačno nalazi 50 stanovnika od kojih najveći dio sudjeluje u obrani od poplave, a naselje ima 200-tinjak kuća. Šišljagić je istaknuo da su sve ekipe i članovi Stožera Grada Belišća, te mjesta Petrijevci, Valpova, Grada Donji Miholjac, Sveti Đurad i ostalima danonoćno na terenu.

Vodostaj Drave u Osijeku jutros u 7 sati iznosio je plus 442 centimetra, a očekuje se da će tijekom današnjeg dana ili sutra Drava kod Osijeka dostići maksimum od 470 centimetara. Inače vodostaj Drave kod Donjega Miholjca i Belišća je u laganom opadanju, dodao je Šišljagić.

Izvanredno stanje

Glavni zapovjednik vatrogasaca Hrvatske Slavko Tucaković, koji je danas također bio na sjednici Stožera zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije, istaknuo je da su vatrogasci maksimalno angažirani i stalno na terenu. Dodao je kako je noćas u vikend naselju Karašica bilo stotinjak vatrogasaca. Pohvalio je rad svih službi koje sudjeluju u obrani od poplava u Osječko-baranjskoj županiji.


Za sve nasipe od 45. kilometra donjeg toka do ušća u Dunav proglašeno je izvanredno stanje.

"Zbog opasnosti od prelijevanja rijeke Drave preko državne ceste broj 517, od 18. rujna u 17 sati promet je zatvoren za sva vozila od mosta 107. brigade Hrvatske vojske kod Belišća do raskrižja sa županijskom cestom broj 4033 kod Torjanaca te se preusmjerava obilazno. Također, promet je zatvoren za sva vozila na državnoj cesti broj 34, od južne obilaznice Donji Miholjac do Črnkovaca te se preusmjerava obilazno. Nadalje, državnom cestom broj 34, između mjesta Šag i Petrijevci, postavljen je prometna signalizacija (semafor) te se promet naizmjenično odvija jednim trakom", javljaju iz PU Osječko-baranjske.

Policija i specijalci na nasipima

Zbog iznimno visokog vodostaja rijeke Drave u vikend naselju Karašica na području Josipovca, angažirana su 133 policijska službenika Interventne jedinice PU osječko-baranjske, PU vukovarsko-srijemske, PU Brodsko-posavske, PU virovitičko-podravske i PU požeško-slavonske, a koji dežuraju i ojačavaju zečji nasip, te pomažu građanima i nude svoju pomoć zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske i drugim službama i građanima.


Maksimalan broj policijskih službenika i dalje je angažiran u pojačanim nadzorima prometa. Tijekom trajanja izvanrednih mjera na području policijske uprave, angažirani su i djelatnici Specijalne jedinice policije Ministarstva unutarnjih poslova, koji dežuraju s desantnim čamcima u svrhu spašavanja i eventualne odluke evakuacije ugroženog stanovništva na poplavom pogođenom području.

Pomaže i više od 400 pripadnika HV-a

U Osječko-baranjsku županiju je upućeno dodatnih 117 pripadnika Oružanih snaga RH, te su na poplavom ugroženim područjima ukupno angažirana 432 pripadnika OS RH. Na području Karašice i Josipovca angažirano je 197 vojnika s 10 motornih vozila, jednim sanitetskim te jednim terenski vozilom na punjenju vreća s pijeskom.

U Nemetinu 60 pripadnika OS RH s osam motornih vozila, jednim sanitetskim vozilom i jednom pokretnom radionom radi na punjenju vreća s pijeskom.  Preostali vojnici nakon cjelonoćnog rada na utvrđivanju nasipa i punjenju vreća s pijeskom, koriste odmor, kako bi se nakon toga, mogli ponovno priključiti ekipama na terenu.

Vojska je upućena na teren na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića.

Pročitajte više