Optužbe vijećnice: Načelnik Pučišća brisanjem turističke zone oštetit će državu za najmanje 40 milijuna kuna

VIJEĆNICA općinskog vijeća Pučišća i predsjednica društva "Pučišća" Gordana Vrandečić tvrdi kako će država, zbog poteza načelnika Marina Kaštelana i drugih vijećnika, izgubiti minimalno 40 milijuna kuna od prodaje državnog zemljišta.

"Načelnik Općine Marino Kaštelan skupa sa većinom kupljenih vijećnika pretvara šumsko zemljište uvale Luke u građevinsko uz blagoslov Nike Mrčića, direktora Zavoda za prostorno planiranje, pozivajući se na Studiju o vrednovanju zona koja, usput rečeno, nema pečata ni potpisa. Istovremeno, brišu postojeću turističku zonu Česminova koja od Lanterne do Česmonive ima milijun i pol kvadratnih metara državnog zemljišta", kazala nam je Vrandečić te dodaje kako na taj način "država gubi najmanje 40 milijuna kuna" od prodaje zemljišta, a i "otvara se prostor mešetarenju i preprodaji zemljišta u Lukama, koje je sada privatno".

"Tim potezima pogoduju lokalnom moćniku"

Vrandečić tvrdi kako se tim potezima pogoduje "lokalnom moćniku" Božidaru Eteroviću Pipu, "koji je i svoj hotel bespravno izgradio na pomorskom dobru u uvali Luke, a sada bi mogao graditi i marinu te legalizirati objekt". Vrandečić navodi da je Kaštelan bez podrške Vijeća zahtjeve za promjenu prostornog plana Županiji uputio 30. ožujka prošle godine. Potom je vijećnica 14. travnja prošle godine podnijela kaznenu prijavu DORH-u te je očekivala razgovor sa policijom i načelnikom u prostorijama Općine, kako ju je uputio odvjetnik koji je sastavio prijavu, ali se to nije dogodilo.

No, 8. lipnja prošle godine se dogodilo to da je Općinsko vijeće "blagoslovilo" zahtjeve načelnika, iako je bilo upozoreno na kaznenu prijavu. "I Županijska skupština je prihvatila zahtjeve načelnika iako je dobila podnesak od odvjetnika Poljaka još 14. travnja 2011. da se radi o krivičnom djelu. Znakovito je da je Županijska skupština odobrila te zahtjeve načelnika općine Pučišća u ljetu, prije nego li je odbačena krivična prijava u rujnu 2011.", kaže nam vijećnica Vrandečić te dodaje kako je iz obrazloženja odbačene kaznene prijave "vidljivo je da se policija dopisivala s načelnikom Općine u nekoliko navrata, a mene se nije kontaktiralo nizašto".

U Pučišćima sutra referendum o smjeni načelnika Kaštelana

U obrazloženju prijave su joj napisali da može podići privatnu tužbu protiv načelnika općine Pučišća. "Sustavno nam uništavaju općinu Pučišća i osjećam moralnu obvezu da o tome javno govori", kazala nam je za kraj Vrandečić. U Pučišćima se danas održava referendum na kojem će građani glasati o smjeni načelnika općine Marina Kaštelana i njegova zamjenika Alena Parunova.

Pročitajte više