Optužno vijeće u slučaju Bankomat: Protega i ostali oštetili državnu banku za najmanje 255 milijuna kuna

Foto: Seebiz.eu

OPTUŽNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića sutra će nastaviti sjednicu u slučaju Bankomat u kojem su bivši čelnik HPB-a Josip Protega, dvojica njegovih suradnika i osmorica klijenata optuženi da su oštetili banku za najmanje 255 milijuna kuna.

"Vijeće je odlučilo sutra provesti nastavak. Postoje još neki prijedlozi za nezakonitost dokaza za neke od optuženika. Ovo je pokazatelj kako Optužno vijeće treba raditi", rekao je po izlasku sa Suda, odvjetnik optuženog Borisa Šimunića, Mate Matić.

Temeljit rad vijeća za Matića je znak da u ovom slučaju Hrvatske poštanske banke ima velikih problema. Na upit je li cijeli slučaj na "klimavim nogama", podsjeća da je USKOK-ova optužnica dosad dva puta vraćana na doradu.

"On je od početka na neodređenim nogama. Zbog toga i dolazi do tolikih ukidanja. Obrana i dalje tvrdi da je ovo zaista sve bazirano na nezakonitim dokazima pa ćemo se po sistemu trule voćke jednog dana, jer ovo neće ići u nedogled, i to potvrditi", kaže Matić.

"Uvijek se pojavi neka nova okolnost koju Vijeće ne bagatelizira nego definitivno daje sve od sebe da posveti potrebnu pažnju svakom prigovoru i da dovede optužnicu do pozicije da ona može ili ne može ovako opstati", istaknuo je Matić.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a, Sani Ljubičić, nakon sjednice je rekla tek da o njenom tijeku ne može govoriti jer ona nije javna. Kratko je tek prokomentirala što je optužnica protiv Protege i ostalih treći put pred Optužnim vijećem, no ne i je li to pokazatelj problema s njenim postavljanjem. "Ne, nije znak toga", kratko je rekla Ljubičić.

O ishodu sjednice ovisi i odluka o pripremnom ročištu


Optužno vijeće treba odlučiti o dokumentaciji koja će ući u spis za bivšeg direktora Hrvatske poštanske banke Josipa Protegu i desetoricu suoptuženih u slučaju Bankomat.

Protega i ostali terete se da su visokorizičnim kreditima oštetili državu za najmanje 255 milijuna kuna te dodatnih 20-ak milijuna na ime isplaćenih menadžerskih bonusa. USKOK-ovu optužnicu, inače podignutu još sredinom 2010., sudac Ivan Turudić dva puta je već s Optužnog vijeća vraćao na doradu. Posljednji put sredinom prosinca, a u međuvremenu se vijeće konzultiralo i s vještakom oko nekih pojedinosti. 

O ishodu sjednice ovisi i odluka o pripremnom ročištu na kojem bi, uz ostalo, trebao biti dogovoren datum početka suđenja.

Pročitajte više